Ochranná lhůta pro nárok na mateřskou (PPM) u OSVČ

Dobrý den,

jsem OSVČ a platím si nemocenské pojištění v kuse už asi 2 roky. Koncem ledna mám nástup na PPM dle TP, ale chtěla bych přesušit živnost už od 1. 1. 2021.

Tím pádem mi ale i zanikne účast na nemocenském pojištění, ovlivní to nějak můj nárok na PPM? Četla jsem o ochranné lhůtě, ale spíš jen ve spojitosti se zaměstnanci.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Martina, 03.12.2020 14:07

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.12.2020 16:47 napsal/a:
 

Dobrý den,

Co se týká ochranné lhůty pro nárok na mateřskou, tak pro OSVČ platí stejné podmínky, jako pro zaměstnance. Ochranná lhůta se nevztahuje k zaměstnání (a jeho ukončení). Vztahuje se k účasti na nemocenském pojištění.

Pokud si jako OSVČ platíte nemocenské pojištění, pak jste účastníkem nemocenského pojištění – resp. budete do 31. 12. 2020. Od ukončení účasti na nemocenském pojištění (ukončení zaměstnání, ukončení nebo přerušení podnikání), je následně ochranná doba - až 180 dní.

Oněch 180 dní, platí v případě, že během dané činnosti (která zakládala účast na nemocenském pojištění), bylo zahájeno těhotenství – což u vás zřejmě platí.

Ochranná lhůta je vymezena v paragrafu 15, zákon o nemocenském pojištění (zákon číslo 187/2006 Sb.):

(2) Peněžitá pomoc v mateřství náleží též, jestliže po zániku pojištění došlo k nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1) v ochranné lhůtě. Ochranná lhůta činí u žen, jejichž pojištění zaniklo v době těhotenství, 180 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně. Vznikne-li ženě v ochranné lhůtě uvedené ve větě druhé znovu pojištění, ochranná lhůta po dobu tohoto nového pojištění neběží a nevyčerpaná ochranná lhůta z dřívějšího pojištění se připočítává k ochranné lhůtě získané na základě tohoto nového pojištění, a to nejvýše do celkové výměry 180 kalendářních dnů. Nestanoví-li se ochranná lhůta podle věty druhé, činí ochranná lhůta 7 kalendářních dnů ode dne zániku pojištění; ustanovení odstavce 1 části věty druhé za středníkem platí zde obdobně.

(3) Ochranná lhůta plyne jen z pojištěné činnosti, a to samostatně z každé pojištěné činnosti.

Tj. jak sama vidíte, v zákoně se u ochranné lhůty nemluví o zaměstnání, ale o „pojištěné činnosti“.

Sem spadá jak zaměstnání, tak i podnikání jako OSVČ (pokud si platíte nemocenské pojištění), případně i práce na DPP nebo DPČ (pokud práce na dohodu zakládá účast na nemocenském pojištění – roli hraje výše příjmu).

Takže není rozdíl mezi ochrannou lhůtou (až 180 dní) pro zaměstnance nebo pro OSVČ. Délka a podmínky ochranné lhůty, jsou identické pro všechny účastníky nemocenského pojištění.

Váš nárok na PPM by neměl být ovlivněn. Nárok na PPM vám vzniká v době 6 – 8 týdnů, před plánovaným termínem porodu. V té době byste měla být v ochranné lhůtě. Výpočet PPM, by se prováděl z vašeho vyměřovacího základu (pro nemocenské), během podnikání.

Po skončení/přerušení podnikání, tj. v lednu 2021, můžete mít případně nárok i na podporu v nezaměstnanosti, do začátku PPM.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,