Ošetřovné na dítě po 9 dnech – prodloužení při delší nemoci dítěte

Dobrý den,

ráda bych se zeptala, co dělat v případech, kdy jde malé dítě na plánovanou operaci a bude doma nejméně 14 dní. Tj. klasické ošetřovné na 9 dní, mi nebude stačit. Lze toto ošetřovné nějak prodloužit?

Stačilo by jej ukončit třeba v pátek, a od pondělí znovu podat např. další ošetřovné? Nebo něco jiného?

Moc děkuji
S pozdravem

Dotaz poslal/a: Ludmila C., 25.11.2020 14:52

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.11.2020 18:23 napsal/a:
 

Dobrý den,

V případě, že se nejedná o „krizové“ ošetřovné (protože jsou zavřené školy, kvůli epidemii koronaviru COVID), tak pro ošetřovné platí běžné podmínky, definované příslušným zákonem (zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.).

Na ošetřovné (běžné), je nárok po dobu 9 kalendářních dní (samoživitelé/samoživitelky mohou mít nárok a ošetřovné až 16 dní).

Prodloužení ošetřovného kvůli stejné diagnóze není možné. Nejde ani to, aby byl doma s dítětem 9 dní jeden rodič a dalších 9 dní druhý rodič. To zákon vylučuje. Rodiče se mohou jednou vystřídat, ale jen v rámci lhůty 9 dní (tj. např. 4 dny jeden a 5 dní druhý).

Nepomohlo by vám, ani pokud by vám chtěla doktorka napsat druhé ošetřovné na „jinou“ nemoc. Viz paragraf 39, zákon o nemocenském pojištění:

(4) V témže případě ošetřování (péče) náleží ošetřovné jen jednou a jen jednomu z oprávněných nebo postupně dvěma oprávněným, jestliže se v témže případě ošetřování (péče) vystřídají. Vystřídání podle věty první je možné jen jednou; u zaměstnance, který takto převzal ošetřování (péči), se podmínky nároku na ošetřovné posuzují ke dni převzetí ošetřování (péče). Změna druhu onemocnění (diagnózy) se nepovažuje za nový případ ošetřování.

Kromě běžného ošetřovného, ale existuje i dlouhodobé ošetřovné.  Na to může být nárok až 90 dní.

Podmínky pro dlouhodobé ošetřovné, jsou ale nastaveny tak, aby se vztahovaly spíše na závažnější úrazy/nemoci. Viz. paragraf 41a:

(2) Ošetřovanou osobou se pro účely dlouhodobého ošetřovného rozumí fyzická osoba, u které 

a) došlo k závažné poruše zdraví, která si vyžádala hospitalizaci, při níž byla poskytována léčebná péče alespoň 7 kalendářních dnů po sobě jdoucích, nejde-li o akutní lůžkovou péči standardní poskytovanou ošetřované osobě za účelem provedení zdravotních výkonů, které nelze provést ambulantně; za den hospitalizace se považuje též den přijetí ošetřované osoby do zdravotnického zařízení poskytovatele zdravotních služeb lůžkové péče a den propuštění z takového zařízení, a

b) je předpoklad, že její zdravotní stav po propuštění z hospitalizace do domácího prostředí bude nezbytně vyžadovat poskytování dlouhodobé péče po dobu alespoň 30 kalendářních dnů.

V případě, že byste vyčerpala 9 dní běžného ošetřovného a současně by vám nevznikl nárok na toto dlouhodobé ošetřovné, pak moc jiných možností není.

V souvislosti s péčí o nemocné dítě, můžete v zaměstnání požádat o neplacené volno (zaměstnavatel by vám jej měl, podle zákoníku práce poskytnout), nebo případně využít klasickou placenou dovolenou. Jiné možnosti mě bohužel nenapadají.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,