Ošetřovné na manželku po cévní příhodě

Prosím, chci se zeptat, zda mám nárok na ošetřovné mé manželky, která je po cévní příhodě. Je ve starobním důchodu a já také.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Milan D., 09.06.2020 15:33

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 10.06.2020 10:52 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ošetřovné je dávka vyplácená na základě nemocenského pojištění. Standardní ošetřovné je vypláceno jako krátkodobá dávka na 9 dní (u dětí případně na 16 dní). Dočasně, v souvislosti s epidemií koronaviru jsou upraveny podmínky, ale hlavně pro děti, které chodí do školy.

Kromě toho existuje ještě dávka dlouhodobé ošetřovné. Na tuto dávku je nárok po delší dobu. U obou dávek ale platí, že je určena primárně pro zaměstnance (slouží jako náhrada mzdy v době, kdy zaměstnanec nemůže pracovat z důvodu péče o jinou osobu).

Vzhledem k tomu, že píšete, že jste starobní důchodce, pak se domnívám, že na ošetřovné nárok nemáte.

Domnívám se ale, že to na co se ptáte ve svém dotazu, bude spíše sociální dávka „Příspěvek na péči“. Příspěvek na péči spadá pod sociální dávky (ošetřovné spadá pod nemocenské dávky).

Na příspěvek na péči má nárok osoba, jejíž zdravotní stav je dlouhodobě špatný a vyžaduje pomoc od jiné osoby (musí se jednat o dlouhodobý nepříznivý stav).

V takovém případě se u dané osoby posuzuje stupeň závislosti na pomoci další osoby. Jsou čtyři stupně a podle nich se liší i výše dávky:

  • I stupeň (lehká závislost) = 880 Kč za měsíc
  • stupeň (středně těžká závislost) = 4400 Kč za měsíc
  • stupeň (těžká závislost) = 8800 Kč (nebo 12 800 Kč) za měsíc
  • Stupeň (úplná závislost) = 13 200 Kč (nebo 19200 Kč) za měsíc

Příspěvek na péči se vyřizuje na Úřadu práce (podobně jako i jiné sociální dávky). Na základě podané žádosti pak pobočka Úřadu práce provede šetření. Současně je potřeba i příslušný lékařský posudek.

Podrobnější informace k příspěvku na péči najdete na webu MPSV.cz (Ministerstvo práce a sociálních věcí, pod které spadají sociální dávky)

Netroufám si posuzovat vaši konkrétní situaci. Určitě vám ale doporučím obrátit se přímo na Úřad práce v místě vašeho trvalého bydliště a tam se informovat, na možnost získání této sociální dávky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,