Ošetřovné od 14. 10. 2020

Dobrý den!

Mám v péči 6-ti leté dítě, které se mnou je ve společné domácnosti. S otcem nežiji, platí pouze výživné. Syn k němu chodí jeden týden od čtvrtka, kdy si ho má otec vyzvednout ze školského zařízení v 15.00h a vrátit v pondělí ráno do školského zařízení do 8h.

Další týden jde k otci od čtvrtka 15.00h do pátka 8h opět z/do školského zařízení. Syn 1. 9. 2020 začal chodit do 1. třídy, od zítra tj. 14. 10. 2020 se ale bohužel ZŠ zavřou.

Můj dotaz tedy je, jak čerpat ošetřovné, když většinou bude syn u mě a pár dní u otce? A předávací dny bude náležet ošetřovné komu? S otcem domluva není.

Dotaz poslal/a: Petra F., 13.10.2020 11:53

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 14.10.2020 7:50 napsal/a:
 

Dobrý den,

Podle aktuálně platné úpravy (zákon číslo 187/2006 Sb.), je na ošetřovné z důvodu zavřené školy nárok pouze po dobu 9 nebo 16 kalendářních dní (u samoživitelů nebo samoživitelek). Na ošetřovné má nárok vždy jen jeden z rodičů. Rodiče se ale mohou během doby ošetřování vystřídat. – viz paragraf 39:

(4) V témže případě ošetřování (péče) náleží ošetřovné jen jednou a jen jednomu z oprávněných nebo postupně dvěma oprávněným, jestliže se v témže případě ošetřování (péče) vystřídají. Vystřídání podle věty první je možné jen jednou; u zaměstnance, který takto převzal ošetřování (péči), se podmínky nároku na ošetřovné posuzují ke dni převzetí ošetřování (péče). Změna druhu onemocnění (diagnózy) se nepovažuje za nový případ ošetřování.

Ošetřovné je vždy za celý kalendářní den – tj. v jeden den může nárok na ošetřovné uplatnit jen jeden z rodičů. Nárok na ošetřovné ve dny, kdy si dítě s jeho otcem střídáte, by tak měl uplatnit jen ten, pro kterého péče o dítě znamenala nemožnost vykonávat zaměstnání (tj. zřejmě ten, kdo se o dítě staral během dopoledne a nemohl tak pracovat v zaměstnání).

Vláda v tuto chvíli připravuje změnu podmínek pro ošetřovné (viz Krizové ošetřovné).

Vládní návrh by měl zahrnovat to, aby byl na ošetřovné nárok po celou dobu, co budou uzavřené školy (tedy ne jen 9 nebo 16 dní, ale déle). Současně by mělo být možné, aby se rodiče během čerpání ošetřovného střídali i více než jednou. Nárok na OČR by měli mít i ti, kdo pracují na DPP nebo DPČ, a další změny.

Dále by mělo být zavedeno to, že pro čerpání ošetřovného nebudete potřebovat potvrzení od lékaře nebo od školy. Mělo by stačit oznámit zaměstnavateli „překážku v práci z důvodu uzavřené školy“. A po skončení měsíce (října 2020), byste pak vyplnila formulář (který by snad měl být k dispozici na ePortalu ČSSZ), kde by byly vyznačeny dny, kdy jste pečovala o dítě, za které byste následně dostala ošetřovné (podobně, jako tomu bylo na jaře.

Tento návrh vlády zatím ale není schválen. Parlament by o něm měl jednat až příští týden. Pokud bude schválen v navrhovaném znění, pak by platil zpětně tak, aby pokryl období, od kdy jsou zavřené školy.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , , ,