Nárok na ošetřovné pro samoživitelku a dítě 13 roků

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda mám nárok na ošetřovné jako matka samoživitelka, když je dítěti 13 let?

Děkuji Za odpověď

Dotaz poslal/a: Nina Š., 14.10.2020 8:56

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 14.10.2020 9:32 napsal/a:
 

Dobrý den,

Podle aktuálně platných podmínek není na ošetřovné (z důvodu zavřené školy) nárok u dětí, které mají 10 a více roků. Nárok je jen u dětí, které jsou mladší než 10 roků. Viz paragraf 39, zákon o nemocenském pojištění (Zákon číslo 187/2006 Sb.):

§ 39

(1) Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu

b) péče o dítě mladší 10 let, protože

1. školské zařízení nebo zvláštní dětské zařízení, popřípadě jiné obdobné zařízení pro děti, v jehož denní nebo týdenní péči dítě jinak je, nebo škola, jejímž je žákem, jsou uzavřeny z nařízení příslušného orgánu z důvodu havárie, mimořádného opatření při epidemii nebo jiné nepředvídané události,

Pokud má vaše dítě již 13 roků, pak na ošetřovné (jen kvůli zavřené škole), nárok není. To, že jste samoživitelka, hraje případně roli jen v době, po kterou je možné čerpat ošetřovné za běžných podmínek (až 16 dní). Na věk dítěte, do kterého je nárok na OČR, to nemá žádný vliv.

Na ošetřovné byste mohla mít nárok jen v případě, že by bylo dítě nemocné, a vy o něj musela pečovat z důvodu jeho zdravotního stavu. Pak není věkové omezení:

2. jiného člena domácnosti, jehož zdravotní stav z důvodu nemoci nebo úrazu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou, nebo členky domácnosti, která porodila, jestliže její stav v době bezprostředně po porodu vyžaduje nezbytně ošetřování jinou fyzickou osobou,

Na ošetřovné při zavřené školy, u dětí které měly 13 a více roků, nebyl nárok ani na jaře. I na jaře byla podmínka, že v době zahájení čerpání OČR nesmí mít dítě více než 13 roků.

V tuto chvíli sice vláda připravuje změnu některých podmínek pro ošetřovné. Co se týká věkového omezení, tak tam se v zásadě nic nebude měnit. I nadále by mělo být možné OČR čerpat jen u dětí do 10 roků (u starších jen pokud mají nějaké zdravotní omezení – alespoň I. stupeň závislosti na péči). Viz krizové ošetřovné MPSV

Pokud bude změna schválena (parlament by měl vládní návrh schvalovat příští týden 20. 10. 2020), pak by měl být nárok na ošetřovné během mimořádných opatření (zavřené školy atp.):

Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu ošetřování/péče o

  • dítě mladší 10 let,
  • nezaopatřené děti účastnící se školní docházky závislé na péči jiné osoby (již od stupně I.) bez omezení věku,
  • osoby starší 10 let závislé na péči jiné osoby využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení,
  • děti, které se nemohou účastnit výuky z důvodu nařízení karantény v rodině.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,