Ošetřovné střídání partnerů – zaměstnanec a OSVČ

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, zda může s dítětem být doma střídavě rodič zaměstnaný a rodič OSVČ. A hlavně, jak je to v případě, když dceři bude 2.11 10 let. Pochopila jsem, že záleží na tom, kdy došlo k uzavření škol.

V případě, že je to před 10 rokem máme na ošetřovné nárok, až do opětovného otevřeni. Jde mi o to, zda může otec jako OSVČ, čerpat ošetřovné od 14.10 a já se s ním vystřídat například od 15.11, když už bude dceři 10let?

Tedy v případě, že se uzavření protáhne déle, než bylo původně uvedeno. Děkuji

Dotaz poslal/a: Martina, 25.10.2020 0:45

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.10.2020 18:52 napsal/a:
 

Dobrý den,

Váš dotaz je komplikovaný hned z několika důvodů. Mimo jiné hlavně kvůli tomu, že nové podmínky pro ošetřovné zatím nejsou definitivně schváleny (zatím byly schváleny jen v parlamentu, a 29. 10. 2020 o nich má rozhodovat senát, a následně ještě prezident). Budu ale vycházet z toho, co je zatím schváleno v parlamentu, a co by snad mělo platit (i když upřímně u naší vlády si už nejsem jistá ničím).

U běžného ošetřovného pro zaměstnance, není problém v tom, aby se rodiče během čerpání OČR střídali.

Není ani problém v tom, pokud se bude střídat s manželem, který si bude nárokovat ošetřovné jako OSVČ. Jedná se o dvě různé věci (ošetřovné pro OSVČ a ošetřovné pro zaměstnance), pouze by se neměly překrývat doby čerpání těchto dávek.

Pokud jsem ale správně pochopila váš dotaz, tak ve svém předpokladu máte jednu zásadní chybu.

U ošetřovného z důvodu uzavření školy, je nárok jen u dětí do 10 roků (mladších než 10 roků). To ale neznamená, že pokud bylo dítě mladší než 10 roků v době, kdy byly uzavřeny školy (14. 10. 2020), že je automaticky nárok na ošetřovné.

Věk dítěte se posuzuje ve vztahu k podpůrčí době. To znamená, že pokud byste byla na OČR od 14. 10 2020 a v průběhu čerpání OČR (v průběhu podpůrčí doby), by dítě dovršilo 10 roků, pak máte nárok na ošetřovné po celou dobu.

Tedy teoreticky třeba i dva nebo tři měsíce (podle toho, jak dlouho budou uzavřené školy). Rozhodující je věk dítěte v době zahájení čerpání ošetřovného (zahájení podpůrčí doby).

Pokud by ale za říjen a první část listopadu nárokoval ošetřovné otec dítěte (OSVČ), a vy jste chtěla následně zahájit OČR až od poloviny listopadu, tak již na ošetřovné nebudete mít nárok. V době zahájení OČR (jak uvádíte 15. 11. 2020), by již dítěti bylo více než 10 roků a nárok by nevznikal.

Abyste měla nárok na ošetřovné, tak musíte na OČR nastoupit ještě v době, kdy je dítěti méně než 10 roků. Pak byste měla mít nárok i po jeho 10 narozeninách. Tj. pokud je dceři 10 roků 2. 11. 2020, pak musíte (jako zaměstnanec) OČR zahájit nejpozději 1. 11. 2020. Pak by začátek podpůrčí doby spadal ještě do doby, kdy dceři nebylo 10 roků. Později už nárok nevznikne.

U OSVČ je to s nárokem na ošetřovné ještě trochu složitější. OSVČ nemají nárok na běžné ošetřovné (OČR), jako zaměstnanci, musí si ale žádat o dotaci od Ministerstva průmyslu a obchodu. Podmínky jsou podobné jako u OČR pro zaměstnance (v tuto chvíli ještě není dotace za říjen 2020 vyhlášena).

Přesné podmínky pro ošetřovné pro OSVČ během podzimu 2020 zatím nebyly zveřejněny (opět je problém s tím, že mezi tím, co řekne vláda a tím, než to začne platit, je určitý legislativní proces – schvalování v parlamentu, senátu, u prezidenta). Budu-li vycházet z toho, co platilo u ošetřovného pro OSVČ, během jarních měsíců (předpokládám, že podmínky pro OSVČ budou vycházet ze stejných principů), pak OSVČ měli nárok na ošetřovné jen do termínu narozenin dítěte.

V praxi by to znamenalo (pokud vše bude schváleno podle aktuálních návrhů), že otec dítěte může mít nárok na ošetřovné od 14. 10. 2020 do (maximálně) 1. 11. 2020.

Vy můžete mít nárok na ošetřovné, pouze pokud zahájíte OČR nejpozději 1. 11. 2020. Při střídání rodičů, by se doby čerpání ošetřovného neměly překrývat.

Moji odpověď prosím berte s určitou mírou nejistoty – jak ošetřovné pro zaměstnance, tak i ošetřovné pro OSVČ zatím nebylo definitivně schváleno (nepředpokládám sice u senátu nebo u prezidenta nějaké změny, ale je fakt, že moje odpověď je založena na tom, co aktuálně neplatí). Další věc je ta, že je zatím nejisté, jak to s dětmi na začátku listopadu bude. Premiér Babiš už nyní avizoval prodloužení nouzové stavu a dá se očekávat i prodloužení doby uzavření škol. Oficiální informace ale zatím nejsou.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , ,