Nárok na kompenzace pro OSVČ

Dobrý den,

prosím pracuji jako OSVČ v oboru trenér kynologie.

Jelikož je omezen volnočasový pohyb (do práce a domů), nemohou mně přijít klienti.

Mohu si požádat na kompenzační bonus 500 Kč na den pro OSVČ?
Děkuji moc

Dotaz poslal/a: Renata U., 23.10.2020 13:46
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.10.2020 18:52 napsal/a:

Dobrý den,

Vláda sice schválila, že i během podzimu budou opět kompenzace pro OSVČ (3 kompenzační bonus, 500 Kč na den, během nouzového stavu). Vládní návrh ale musí nejprve projít schválením v parlamentu (probíhalo tento týden) a následně i v senátu a u prezidenta (zatím neproběhlo).

V tuto chvíli tedy ještě nebyl kompenzační bonus definitivně schválen. Viz informace z Finanční správy zde.

Není proto možné říci s nějakou 100% jistotu, zda budete nebo nebudete mít nárok na kompenzační bonus pro OSVČ. Je možné, že podmínky se ještě změní.

To se ostatně už i stalo. Minulý týden schválila vláda určitý okruh OSVČ, pro který by byla kompenzace určena. V průběhu tohoto týdne se ale vládní opatření zpřísnila a tím dojde i k rozšíření okruhu osob, které na kompenzaci budou mít nárok. A příští týden to může být zase jinak.

Kompenzační bonus bude vyplácet Finanční správa (podobně jako na jaře). Přesné informace, za jakých podmínek je během podzimu nárok na kompenzační bonus, zveřejní Finanční správa po finálním schválení této podpory. Což bude nejdříve příští týden, dost možná až na začátku listopadu.

Jednou z podmínek, pro nárok na kompenzační bonus je to, že z dané činnosti (podnikání) musí pocházet převažující část vašich příjmů (tj. nárok zpravidla nevznikne, pokud někdo podniká při zaměstnání).

Další podmínkou je to, že z důvodu mimořádných opatření došlo k omezení činnosti alespoň z 80%. Jedná se především o tyto oblasti podnikání:

  • provozování restauračních zařízení a barů;
  • provozování hudebních, tanečních, herních a jiných společenských klubů a diskoték;
  • pořádání koncertů a jiných hudebních, divadelních či filmových představení;
  • pořádání svatebních oslav, oslav vstupu do registrovaného partnerství a smutečních hostin;
  • provozování cirkusů a varieté;
  • pořádání poutí a podobných tradičních akcí;
  • pořádání kongresů a jiných vzdělávacích akcí;
  • pořádání veletrhů;
  • provozování vnitřních sportovišť, posiloven a fitness center, umělých koupališť či wellness zařízení;
  • provozování zoologických zahrad;
  • provozování muzeí, galerií, výstav, hradů, zámků a dalších historických nebo kulturních objektů, hvězdáren a planetárií.

Na 3 kompenzační bonus by měl být nárok po dobu platnosti nouzového stavu – tj. za období od 5. října do 4. listopadu 2020, celkem 31 dní (nárok může být třeba ale jen za část doby). Za celé období by se jednalo o částku 15 500 Kč (500 Kč za jeden kalendářní den).

Jak již bylo uvedeno výše – zatím není možné podávat žádost o kompenzační bonus. Přesné podmínky, a možnost podat si žádost, bude zřejmě až v příštím týdnu, nebo pravděpodobně až na začátku listopadu. Do té doby se ještě podmínky mohou změnit/upřesnit.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce OSVČ:

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Ukončení rodičovské dovolené jako OSVČ – placení pojištění (sociální, zdravotní)

-

Hezký den, mám dotaz ohledně ukončení rodičovského příspěvku u OSVČ. V roce 2022 jsem nastoupila na rodičovskou dovolenou, kdy jsem si čerpání rodičovského příspěvku nastavila na 2 roky (končí mi tedy v únoru letošního roku). Již před narozením syna jsem podnikala jako OSVČ (nepovinné nemocenské pojištění jsem si neplatila). Je třeba ukončení rodičovského příspěvku nahlásit […]

Zobrazit odpověď

Přerušení podnikání (OSVČ hlavní) a začátek rodičovské

-

Dobrý den, jsem OSVČ, těhotná a neplatila jsem si nemocenské pojištění. Nemám tedy nárok na PPM, ale jenom na pobírání rodičovského příspěvku od narození dítěte. Není mi jasné, k jakému datu mám pozastavit živnost. Nerada bych zůstala bez zdravotního pojištění, zároveň nechci zbytečně platit, když už budu mít nárok být pojištěncem státu. Rozumím tomu správně, […]

Zobrazit odpověď

OSVČ mateřská – budu mít nárok na PPM po přerušení živnosti?

-

Dobrý den, prosím o radu a předem Vám moc děkuji za odpověď. Momentálně jsem OSVČ v paušálním režimu, nemocenské si platím od dubna 2022, takže bych měla mít nárok na mateřskou. Termín porodu mám 25. 3. 2024. Můj dotaz zní, zda budu mít na mateřskou stále nárok v případě, že bych na tři měsíce přerušila […]

Zobrazit odpověď