Výpočet průměrného výdělku a čerpání dovolené

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda ovlivní výši průměrného čistého výdělku (PČV) pro Úřad práce, pokud budu v rozhodném období pro výpočet výdělku čerpat dovolenou.

Mám podat výpověď tak, aby se PČV počítal z období, kdy nebyla čerpána dovolená nebo z období, kdy byla čerpána nebo je to lhostejné?

Jak by to bylo, pokud by v některé období byly podobně jako dovolená, dny neplaceného volna.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Miroslav P., 25.12.2020 17:38
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 26.12.2020 14:58 napsal/a:

Dobrý den,

Výpočet průměrného výdělku je určen, v zákoníku práce (zákon číslo 262/2006 Sb., paragrafy 351 – 362).

Pro účely výpočtu podpory v nezaměstnanosti, se konkrétně užívá průměrný čistý měsíční výdělek. Ten se spočítá z průměrného měsíčního hrubého výdělku. A ten zase vychází z průměrného hodinového výdělku.

Průměrný hodinový výdělek se počítá z hrubé mzdy (platu). Kromě samotné hrubé mzdy se započítává i případný příplatek za práci přes čas. Naopak různé náhrady mzdy, jako je například náhrada mzdy za nemoc, nebo právě náhrada mzdy za dovolenou, se nezapočítávají.

Takže pokud v rozhodném období, ze kterého by se počítal průměrný výdělek, budete čerpat dovolenou nebo například neplacené volno, tak to na výpočet nebude mít žádný vliv. Průměrný výdělek by vám měl vyjít stejný ve všech 3 případech – s dovolenou, s neplaceným volnem, i bez těchto zameškaných dní.

Průměrný výdělek se spočítá tak, že se vezme hrubá mzda včetně příplatku za práci přes čas za předchozí kalendářní čtvrtletí.

Tj. například k 1. 1. 2021, by se průměrný výdělek stanovil z hrubé mzdy za říjen až prosinec 2020. Součet hrubé mzdy a příplatku za práci přesčas, by se vydělil počtem skutečně odpracovaných hodin. Včetně těch, které jste odpracoval přesčas.

Naopak hodiny (dny), kdy jste byl na neschopence, na dovolené, na neplaceném volnu se nepoužijí.

Výsledkem je průměrný hrubý hodinový výdělek. Z něj se pak spočítá týdenní výdělek. Tím, že se průměrná hodinová mzda, vynásobí počtem hodin za týden (například 40 hodin).

Z týdenního výdělku je pak potřeba spočítat průměrnou měsíční hrubou mzdu. To se udělá tak, že se použije koeficient 4,348 (což je průměrný počet týdnů v roce). A výsledkem je průměrný měsíční hrubý výdělek.

Pro účely podpory v nezaměstnanosti, se pak určí čistá mzda běžným způsobem. Tj. vypočítá se sociální a zdravotní pojištění, daně, zohlední se daňové slevy atd.

Výsledkem je pak průměrný čistý měsíční výdělek, který následně poslouží pro výpočet podpory v nezaměstnanosti (65% - 45%).

Tím, že se různé náhrady mzdy (za nemoc, za dovolenou), do výpočtu nezahrnou (stejně jako dny/hodiny, kdy jste nepracoval bez nároku na náhradu mzdy), tak je výsledek výpočtu vždy +/- stejný, v závislosti na počtu odpracovaných hodin a dosažené hrubé mzdě.

Výjimkou by byla situace, pokud byste v rozhodném období neměl odpracováno alespoň 21 dní (například krátce po nástupu do zaměstnání, nebo při nějaké dlouhodobější pracovní neschopnosti).

Pak by se nedal vypočítat průměrný výdělek. A namísto něj by se použil pravděpodobný výdělek (paragraf 355, Zákoník práce).

Pravděpodobný výdělek, se určí jako hrubá mzda, které byste pravděpodobně dosáhl, pokud byste pracoval dostatečně dlouho dobu. Mělo by se vyházet z toho, co máte sjednáno v pracovní smlouvě, z toho, co je obvyklý výdělek pro danou pracovní pozici a vykonávanou práci, u jiných zaměstnanců.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2020:

Výpočet podpory v nezaměstnanosti – ukončení zaměstnání ve zkušební době

-

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu na výpočet podpory v nezaměstnanosti, konkrétně mě zajímá, jak je určen průměrný čistý výdělek z posledního zaměstnání (za jaké období je počítán?). Popíši svoji situaci – dal jsem výpověď ze strany zaměstnance, po splnění všech podmínek mám nárok po dobu 5 měsíců na 45 % průměrné čisté mzdy. Moje […]

Zobrazit odpověď

Výpočet podpory v nezaměstnanosti OSVČ – pozastavení živnosti

-

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Od května 2018 jsem pracoval u firmy jako zaměstnanec na hlavní pracovní poměr. Tento pracovní poměr trval do konce roku 2019. Zároveň s tím jsem celý rok 2019 pracoval na živnostenský list, jako vedlejší samostatně výdělečnou činnost. Za rok 2019 jsem tedy podával vlastní daňové přiznání. Od […]

Zobrazit odpověď

Evidence na Úřadu práce v době, kdy jsem na nemocenské

-

Dobrý den, dne 31. 12. 2020 mi skončí můj pracovní poměr. Pracovní poměr mám na dobu určitou a zaměstnavatel se již jasně vyjádřil, že o prodloužení neuvažuje. Od 24. 11. 2020 jsem na nemocenské, a ještě minimálně jeden měsíc budu (možná i o něco déle). Musím se evidovat do tří pracovních dnů na Úřadu práce, […]

Zobrazit odpověď

Přivýdělek na Úřadu práce – brigáda DPP nebo DPČ

-

Dobrý den, prosím kolik si mohu vydělat, když jsem na Úřadu práce – ÚP již za mne hradí jen ZP, podporu nepobírám. A na jakou smlouvu se mohu nechat zaměstnat – DPP nebo DPČ, abych nepřišla o ZP placené ÚP? Děkuji předem za odpověď

Zobrazit odpověď