Peněžitá pomoc v mateřství po návratu ze zahraničí (práce v Irsku)

Dobrý den,

s přítelkyní žijeme v Irsku téměř dva roky a ona teď otěhotněla. Termín porodu je 19. 1. 2021, ale jelikož přítelkyně nevěří irské zdravotní péči, rozhodli jsme se ke konci října vrátit do ČR.

Chtěl bych se zeptat, zda-li by v tomto případě měla přítelkyně nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Jelikož přijedeme asi dva a půl měsíce před plánovaným porodem, nemá přítelkyně v plánu hledat práci, protože by ji pravděpodobně nikdo v takovém stavu ani nezaměstnal.

Lze v takovém případě doložit nějaké dokumenty, aby nám peněžitou pomoc v mateřství vypláceli z ČR na základě odvedeného sociálního pojištění v Irsku. Popřípadě zda to lze vyřešit nějak jinak?

Děkuji za odpověď a případné rady.

Dotaz poslal/a: Michal H., 16.06.2020 18:12
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 17.06.2020 10:15 napsal/a:

Dobrý den,

Peněžitá pomoc v mateřství spadá mezi nemocenské dávky. Nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství) je pouze v případě, že je splněna minimální doba účasti na nemocenském pojištění a současně, že je v době zahájení mateřské účast na nemocenském pojištění (nebo, že je zde ochranná doba).

V případě, že vaše přítelkyně pracovala v Irsku, pak platí, že za peněžité dávky v nemoci, mateřství a otcovství je v rámci EU zodpovědná vždy ta země, kde jste pojištěni. Vzhledem k tomu, že by přítelkyně v ČR nepracovala, pak jí zde nevzniká účast na nemocenském pojištění a tedy ani nárok na nemocenské dávky.

Případný nárok na peněžitou dávku související s mateřstvím jí ale může vznikat v zemi, kde byla účastníkem pojištění. Pak se to řídí právními předpisy dané země. Záleží tedy na tom, jak jsou nastaveny podmínky pro nárok na „mateřskou“ (nebo jinou srovnatelnou dávku) v Irsku.

Doporučuji vám tedy obrátit se nejprve na daný úřad v Irsku a zjistit si podrobnosti o tom, zda vzniká nárok na tyto dávky v Irsku, jaké jsou podmínky atd.

Pokud by Vaše přítelkyně byla po návratu ze zahraničí zaměstnaná v ČR, pak by jí zde před porodem mohl vzniknout nárok alespoň na nemocenské dávky. Na ty je nárok v době 6 týdnů před porodem a následně 6 týdnů po porodu.

Nárok na rodičovský příspěvek by jí už ale měl vznikat. Pokud by měla nárok i na dávky z Irska, pak by nárok na rodičovskou vznikl po ukončení výplaty dávek z Irska.

Jinak je na rodičovský příspěvek nárok po narození dítěte (aktuálně, od 1. 1. 2020 je to 300 000 Kč na jedno dítě, pokud nebyl nárok na PPM, pak je to do 10 000 Kč měsíčně, do 4 roků dítěte nebo do doby, než je vyčerpána celá částka).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď