Platí se z odstupného sociální a zdravotní pojištění?

Dobrý den,

Na konci minulého měsíce mi skončila výpovědí doba a já jsem dostala vyplacenou poslední výplatu a také odstupné za 3 měsíce.

Nějak se mi nezdá částka, kterou jsem dostala, a chtěla bych si to přepočítat. Zajímalo by mě, jak je to s odstupným? Platí se z něj sociální a zdravotní pojištění? Nějak mi to totiž nevychází

Děkuji za radu

Dotaz poslal/a: Kamila M., 11.10.2020 21:47
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 12.10.2020 13:52 napsal/a:

Dobrý den,

Z odstupného se neodvádí ani sociální a ani zdravotní pojištění. Z vyplaceného odstupného při výpovědi se platí pouze daň ve výši 15% (a někdy i solidární daň ve výši 7%)

Pro výpočet výše odstupného, je rozhodující váš příjem v posledním kalendářním čtvrtletí. Odstupné se vyplácí jako násobek (obvykle 1 – 3 měsíce) průměrného měsíčního výdělku. Pozor na to, že se nejedná o průměrnou výši příjmu, ale výpočet je složitější. Nestačí udělat prostý průměr z posledních 3 výplat.

Pro výpočet odstupného se započítá váš hrubý příjem za poslední kalendářní čtvrtletí. Zohlední se všechny složky mzdy (včetně různých příplatků nebo odměny za práci přesčas). Naopak se nezahrne náhrada mzdy (například za nemoc, pokud byste v daném období byla na neschopence).

Tento celkový příjem se pak vydělí počtem odpracovaných hodin v daném období (kalendářní čtvrtletí), přičemž se započítávají i hodiny přesčas (naopak se vyloučí hodiny, kdy jste byla v pracovní neschopnosti apod.). Výsledkem je pak průměrná hodinová mzda (průměrný hodinový výdělek).

Ta se vynásobí počtem hodin za týden (týdenní pracovní dobou, kterou máte ve smlouvě). A následně se příjem za týden násobí koeficientem 4,38 (to je průměrný počet týdnů v měsíci). Výsledkem je pak něco, co by se dalo nazvat „průměrná měsíční hrubá mzda“.

Odstupné se pak obvykle vyplácí společně s poslední výplatou. Při výpočtu této poslední výplaty se pak odstupné zahrne do superhrubé mzdy, ze které se počítá daň z příjmu. Tj. superhrubá mzda pak zahrnuje vaši hrubou mzdu za poslední měsíc + odstupné za počet měsíců, na které máte nárok + sociální a zdravotní pojištění zaplacené zaměstnavatelem.

Z této celkové superhrubé mzdy zaplatíte daň 15% (resp. vůči vypočítané dani se uplatňují daňové slevy, takže reálně stržená daň bývá nižší).

Pokud jste měla vyšší odstupné, tak může nastat situace, kdy celkový příjem za poslední měsíc překročí hranici 139 340 Kč. Ze všeho, co je nad tuto hranici, se pak strhne ještě solidární daň, což je 7%.

Pokud nemáte roční příjem vyšší než 1 672 080 Kč, pak se vám tato stržená solidární daň může vrátit v následujícím daňovém přiznání – tj. na začátku roku 2021.

Pro výpočet výše odstupného můžete použít například tuto kalkulačku.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Odstupné:

Kolik bude podpora v nezaměstnanosti po dlouhodobé neschopence?

-

Dobrý den, Jsem čtrnáct měsíců práce neschopen, tedy od 1. 6. 2022 do 16. 8. 2023. Jak mi bude vypočítaná případná podpora v nezaměstnanosti, pokud bych dal výpověď pro ztrátu zdravotní způsobilosti pro vykonávanou práci?

Zobrazit odpověď

Výpověď ze zdravotních důvodů bez nároku na odstupné

-

Dobrý den, vzhledem k mému, stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu, jsem požádala mého zaměstnavatele o převedení na jinou pracovní pozici. Ten mě vyzval k návštěvě  závodní lékařky, která po zhlédnutí mé zdravotní dokumentace od odborných lékařů napsala lékařský posudek: „pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost“. Od zaměstnavatele jsem dostala výpověď s dvouměsíční lhůtou bez odstupného! Je to […]

Zobrazit odpověď

Nárok na odstupné při výpovědi dohodou – smlouva na dobu určitou

-

Dobrý den, prosím o radu. Pracuji u společnosti již 10,5 roku. Nadřízený za mnou přišel, že z důvodu snižování nákladů se mnou již nepočítají. Ať počítám s výpovědí dohodou k 30. 4. 2022. Mám nárok na odstupné i v případě že smlouvu mám od roku 2011 a stále mě jí prodlužují o rok? Nyní mám […]

Zobrazit odpověď

Podpora po RD – nová smlouva a zkušební doba

-

Dobrý den, mám dotaz ohledně návratu do práce po rodičovské dovolené. Před porodem jsem měla smlouvu na dobu neurčitou na práci v kanceláři (asistentka nákupu). Mám se do práce vracet 6. 6. 2022 ale už nyní mi bylo řečeno, že pozice zanikla a není možné se vrátit na původní pozici. Byla mi nabídnuta práce skladníka, kde […]

Zobrazit odpověď