Podpora v nezaměstnanosti po neplaceném volnu

Dobrý den,
prodloužila jsem si rodičovský příspěvek do čtyř let věku dítěte, u zaměstnavatele jsem si vyjednala neplacené volno.

Můj dotaz se týká toho, že: nastoupit zpět do zaměstnání mám 26. 10., ale nemohu z důvodu uzavřené školky. Školka je v karanténě. Mohu tedy čerpat ošetřovné?

A pokud ano, budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti a v jaké výši, když po skončení ošetřovného budu chtít ukončit pracovní poměr dohodou? Nebo mám radši ukončit pracovní poměr hned k 27. 10. a jít na pracovní úřad?

V zaměstnání déle zůstat nemohu z důvodu vzdálenosti od domova, je to přibližně 70km a mám dvě malé děti.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Zuzana, 19.10.2020 20:39

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.10.2020 18:51 napsal/a:
 

Dobrý den,

V době, kdy jste na neplaceném volnu, nemůžete čerpat ošetřovné. Během neplaceného volna za vás zaměstnavatel neplatí nemocenské pojištění. Nevzniká vám tedy nárok na nemocenské dávky, kam spadá i ošetřovné.

Na ošetřovné byste mohla mít nárok až ve chvíli, kdy byste po ukončení neplaceného volna nastoupila zpět do zaměstnání. Pak vám zase začne účast na nemocenském pojištění a měla byste nárok na nemocenské dávky, včetně ošetřovného.

Co se týká podpory v nezaměstnanosti, tak na tu byste měla mít nárok v každém případě. Základní podmínkou, pro nárok na podporu je to, že máte v posledních dvou letech účast na důchodovém pojištění v rozsahu minimálně 12 měsíců.

Jako účast na důchodovém pojištění se pak počítá i tzv. „náhradní doba“. To je například doba, po kterou jste čerpala rodičovský příspěvek (doba péče o dítě do 4 roků). Viz paragraf 41, zákon o zaměstnanosti, zákon číslo 435/2004 Sb.:

(2) Není-li splněna podmínka stanovená v § 39 odst. 1 písm. a) předchozím zaměstnáním, lze tuto podmínku splnit i započtením náhradní doby zaměstnání. Do předchozího zaměstnání se nezapočítává doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností v době vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání (§ 25 odst. 1 a 3) a krátkodobým zaměstnáním. Překrývají-li se doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností a náhradní doba zaměstnání, započítává se do předchozího zaměstnání přednostně doba důchodového pojištění získaná zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností. 

(3) Za náhradní dobu zaměstnání se považuje doba

c) osobní péče o dítě ve věku do 4 let,

Pokud ukončíte zaměstnání dohodou tak, že v zaměstnání nebudete vůbec pracovat, pak se vám bude podpora v nezaměstnanosti počítat z průměrné mzdy v ČR (doba péče o dítě – náhradní doba zaměstnání – by se považovala za vaše poslední „zaměstnání) – viz paragraf 51:

§ 51

(1) Podpora v nezaměstnanosti se uchazeči stanoví za první 2 měsíce ve výši 0,15násobku, další 2 měsíce ve výši 0,12násobku a po zbývající podpůrčí dobu 0,11násobku průměrné mzdy v národním hospodářství za 1. až 3. čtvrtletí kalendářního roku předcházejícího kalendářnímu roku, ve kterém byla podána žádost o tuto podporu, jestliže 

a) splnil podmínku doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)] započtením náhradní doby a tato doba se posuzuje jako poslední zaměstnání,

V takovém případě je pak podpora v nezaměstnanosti poměrně nízká – za první dva měsíce je to cca 5015 Kč, za druhé dva měsíce je to 4012 Kč a za zbytek doby je to 3678 Kč.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,