Pomoc samoživitelce při ztrátě zaměstnání

Dobrý den, díky koronaviru jsem přišla před měsícem o práci den ze dne.

Jsem hlášena na UP, ale na dávky nemám nárok, protože mám odpracováno jen 6 měsíců (předtím jsem pracovala jen brigádně).

Práci jsem si hledala a našla, ale do toho zavřely školy. Mám doma prvňáčka! Jsem samoživitelka!! O dítě se starám jen sama. Práci jsem si našla, ale bohužel teď do ní nemohu nastoupit kvůli vládním opatřením. Finanční rezervy bohužel nemám.

Mám prosím nárok na nějakou finanční pomoc v této těžké situaci, když teď bohužel nepracuji???

Pobírám příspěvek na bydlení, ale i tak mi chybí finance – půlka na jeho doplacení – 6000,-měsíčně. Výživné dostávám 2000,- měsíčně.

Můžete mi prosím poradit, jestli mám nárok na nějakou finanční pomoc, popřípadě kam se obrátit?

V této situaci jsem ne svoji vinou:-(

Moc díky za info.
S pozdravem

Dotaz poslal/a: Ivana H., 22.10.2020 9:45
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 23.10.2020 18:31 napsal/a:

Dobrý den,

Určitě se můžete obrátit na Úřad práce v místě vašeho bydliště. Pokud jste nyní bez příjmů (nebo máte jen nízké příjmy), může vám vznikat nárok na dávky hmotné nouze. Jedná se především o příspěvek na živobytí.

U něj se posuzuje celková majetková a sociální situace žadatele. V případě, že žijete jen sama s dítětem, a nemáte momentálně jiné příjmy než výživné, mohl by vám vznikat nárok na tuto dávku. Její výše se odvíjí od životního minima (vás a dítěte) a dalších faktorů.

Další dávkou, na kterou by vám případně mohl vznikat nárok je doplatek na bydlení. To je druhá dávka na bydlení. Pokud máte příspěvek na bydlení a budete mít nárok i na příspěvek na živobytí, může vám případně vzniknout nárok i na doplatek na bydlení.

Kromě toho, si můžete na Úřadu práce požádat o mimořádnou okamžitou pomoc ve hmotné nouzi v souvislosti s koronavirem. Mimořádnou pomoc ve hmotné nouzi je možné poskytnout na nákup jídla, nákup ošacení, nákup hygienických potřeb, úhradu nájmu a energií spojených s užíváním bytu, úhradu služby spojené s telefonem či internetem.

Dále mě napadá, že byste zřejmě mohla mít nárok i na přídavky na dítě. Pokud jste samoživitelka s jedním dítětem, a nemáte skoro žádné příjmy, pak byste podle všeho mohla mít nárok i na tuto sociální dávku.

Všechny tyto sociální dávky se vyřizují na Úřadu práce, takže vám doporučím obrátit se sem a požádat si o jednotlivé dávky. To, zda na ně budete mít nárok, vám nyní neřeknu, protože neznám všechny relevantní údaje.

Případně máte i možnost obrátit se o pomoc na některou z neziskových organizací – jako je například Klub svobodných matek (viz zde).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Dávky na bydlení:

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení pro studenta – stipendium, příjem ze zaměstnání

-

Dobrý den, chtěl bych si nově požádat o příspěvek na bydlení. Mohu se prosím zeptat, co se započítává do příjmů? V současné době pracuji na full time úvazek a k tomu jsem prezenčním doktorandem – z tohoto studia dostávám stipendium, které je jinak od daní osvobozeno. Počítá se jenom příjem ze zaměstnání? Nebo i toto […]

Zobrazit odpověď