Žádost o kompenzační bonus pro OSVČ za říjen – prosinec 2020

Dobrý den jsem psycholog, poradce, psychoterapie, III stupeň invalidní důchod. Mám poradnu, kde dle své zdravotní situace pracuji s klienty. Od konce září mi další vlna COVID znemožnila poradenství.

Přímý kontakt s potencionálně nakaženou osobou, roušky znemožňující vidět reakce klienta v obličeji, terapie, kurzy, zvýšené riziko pro mé astma  atd.

Můžete mi napsat, zda mám nárok na kompenzační bonus období od 5. 10. 2020 do 13. 12. 2020.

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Skála, 02.12.2020 14:12

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 03.12.2020 16:27 napsal/a:
 

Dobrý den,

Nárok na kompenzační bonus během podzimu (aktuálně říjen až prosinec), se řídí zákonem číslo 461/2020 Sb. Na rozdíl od jarních měsíců, kdy byl nárok na kompenzační bonus už ve chvíli, kdy došlo k omezení poptávky po nabízených službách, výrobcích, zboží apod., jsou podmínky během podzimu přísnější.

Zákon je poměrně striktní a přiznává nárok na kompenzační bonus pouze těm OSVČ, jejichž podnikání bylo přímo omezeno nebo zakázáno některým opatřením. Viz paragraf 1 a paragraf 4, zákon číslo 461/2020 Sb. (Zákon o kompenzačním bonusu v souvislosti se zákazem nebo omezením podnikatelské činnosti v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2)

§ 1 Předmět úpravy

Tento zákon upravuje daňový bonus na kompenzaci některých hospodářských následků bezprostředně souvisejících s omezením nebo zákazem podnikatelské činnosti v důsledku opatření přijatých orgány státní správy k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19 způsobeného koronavirem označovaným jako SARS CoV-2 (dále jen „kompenzační bonus“).

……

§ 6 Předmět kompenzačního bonusu

(1) Předmětem kompenzačního bonusu je výkon samostatné výdělečné činnosti nebo výkon činnosti společnosti s ručením omezeným, které je subjekt kompenzačního bonusu společníkem, a to v kalendářním dni, ve kterém byla tato činnost bezprostředně zakázána nebo omezena opatřením podle § 1.

Typickým příkladem, může být některý obchod (nebo provozovna nějakých služeb, jako kadeřnictví), který měl po větší část října, listopadu a na začátku prosince zavřeno (uzavření obchodů bylo přímo nařízeno). Nárok bude i po otevření obchodů ve čtvrtek 3. 12. 2020 (protože je stále omezen počet nakupujících na plochu obchodu).

Pokud se nepletu, pak výkon vašeho podnikání nebyl přímo zakázán a ve své podstatě ani nebyl omezen.

Jistě, podmínky pro vaše podnikání byly značně ztíženy – viz například vámi zmiňované roušky. Ty ale nelze chápat, jako „bezprostřední zákaz nebo omezení podnikatelské činnosti“.

I když chápu, že vaše situace může být v důsledku aktuální epidemie koronaviru COVID složitá, osobně se domnívám, že bohužel spadáte do té kategorie OSVČ, kteří na podzim nemají nárok na kompenzační bonus (a bohužel jich je poměrně hodně, na rozdíl od jarních měsíců).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,