Posuzování příspěvku na bydlení – stěhování do nového bytu

Dobrý den, měla bych dotazy ohledně příspěvků na bydlení a dítěte.

Momentálně jsem vdaná, budu žádat o rozvod, již přes 4 měsíce ale bydlím se synem u svých rodičů, kde jsem si přepsala trvalé bydliště po odstěhování od manžela. Sháním byt do pronájmu, kde se pokusím vyjednat trvalé bydliště, abych mohla splnit podmínky pro vyplácení příspěvků na bydlení a na dítě.

Má otázka zní, jelikož nemám status rozvedené a bydlíme u rodičů, bude se do započítání čistého příjmu domácnosti, po nastěhování do nového bytu pouze pro mě a mého syna, započítávat příjem manžela – i když s ním již nebydlím?

Anebo příjem mých rodičů, u kterých budu mít do doby přestěhování trvalé bydliště?

Je v tomto případě nutné podat žádost o vyřazení z okruhu společně posuzovaných osob?

Případně, kdy bych měla nárok zažádat na hmotné nouzi o doplatek na bydlení a příspěvek na živobytí?

Mnohokrát děkuji za Váš čas a zodpovězení otázek, moc mi to pomůže. Děkuji a hezký den

Dotaz poslal/a: Šárka K., 24.07.2020 20:05

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.07.2020 06:31 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud se přestěhujete do nového bytu, kde budete mít uzavřenou nájemní smlouvu a trvalé bydliště, pak si budete moci požádat o příspěvek na bydlení. U příspěvku se dokládají náklady na bydlení a příjmy za předchozí kalendářní čtvrtletí. Nárok na příspěvek vám tedy nemusí vzniknout ihned při nastěhování, ale až s menším odstupem (až budete schopna doložit náklady na bydlení v tomto novém bytě).

U příspěvku na bydlení je okruh společně posuzovaných osob definovaný příslušným zákonem. Pro účely této sociální dávky se zahrnují všechny osoby podobně, jako u jiných sociálních dávek.

Za společně posuzované osoby se považují rodiče a nezletilé nezaopatřené děti, manželé, partneři, rodiče a zaopatřené nezletilé děti, rodiče a zletilé děti, pokud s rodiči užívají byt a nejsou posuzovány s jinými osobami a dále i jiné osoby, které společně užívají byt s výjimkou osob, které prokáží, že spolu trvale nežijí a neuhrazují náklady.

Viz paragraf 7, zákon o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1195 Sb.:

(5) Jde-li o příspěvek na bydlení, považují se za rodinu všechny osoby, s výjimkou osob uvedených v odstavci 4, vymezené podle zvláštního právního předpisu upravujícího životní a existenční minimum. 

(6) Krajská pobočka Úřadu práce může při rozhodování o dávkách v případech, kdy osoby uvedené v odstavci 3 písm. a) až c) spolu nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně nežijí, rozhodnout, že se neposuzují jako osoby společně posuzované, nebo jde-li o příspěvek na bydlení v případech, kdy některá ze společně posuzovaných osob nejméně po dobu tří měsíců prokazatelně byt neužívá, rozhodnout, že se k ní při posouzení nároku na příspěvek na bydlení a jeho výši nepřihlíží, i když je v bytě hlášena k trvalému pobytu.

Váš manžel by se tedy při posuzování nároku na příspěvek na bydlení v novém bytě neměl započítávat (nemá zde trvalé bydliště, nesdílí s vámi společnou domácnost, nežije s vámi a nepodílí se na úhradě společných nákladů).

Obdobně by se nezapočítával ani příjem rodičů, protože ti v novém bytě také bydlet nebudou, a ani k němu nebudou mít žádný vztah (jedině, že by tam bydleli s vámi).

Co se týká dávek v hmotné nouzi, tak na ty teoreticky můžete mít nárok už v době, kdy bydlíte u rodičů. Pak by se ale mezi společně posuzované osoby započítávali i rodiče. Aktuálně všichni (vy, rodiče, vaše dítě) sdílíte společnou domácnost, a tak byste pro účely dávek ve hmotné nouzi byli posuzování všichni společně.

Jakmile se nastěhujete do nového bytu, pak budete posuzována jen vy a dítě.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,