Pozastavení podpory od Úřadu práce při zahájení práce na dohodu DPČ

Dobrý den,

Jsem vedena na ÚP a byla mi přiznána podpora v nezaměstnanosti.

Mám možnost jít na DPČ na tři pracovní dny. Je to vůbec možné? Vyčetla jsem, že mi bude podpora pozastavena.

To pozastavení je pouze na tři pracovní dny a zbytek měsíce už bude opět nárok platit?

Dotaz poslal/a: Michaela, 23.12.2020 20:37
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 24.12.2020 10:11 napsal/a:

Dobrý den,

Během doby, kdy jste vedená v evidenci Úřadu práce, jako nezaměstnaná, máte možnost vykonávat jenom nějaké zaměstnání nebo brigádu, jenom v omezené míře.  Může to být právě dohoda o pracovní činnosti (DPČ), pokud příjem nepřesáhne jednu polovinu minimální mzdy.

Případně je možné pracovat i v klasickém pracovním nebo služebním poměru. Opět pokud příjem nepřesáhne jednu polovinu minimální mzdy.

Během evidence na Úřadu práce ale není možné vykonávat práci na dohodu o provedení práce (DPP). Zahájení takové brigády na DPP by vedlo k okamžitému vyřazení z evidence Úřadu práce.

Minimální mzda v roce 2020 je 14600 Kč, můžete mít tedy maximálně 7300 Kč hrubého měsíčně z DPČ. Od 1. 1. 2021 se minimální mzda zvyšuje na 15200 Kč, od ledna 2021 je tak možné mít příjem z DPČ ve výši 7600 Kč.

Pokud byste začala pracovat na DPČ, tak to Úřadu práce musíte ihned oznámit – nejpozději v den zahájení této práce. To se nevyplatí podceňovat. Sankce za nedodržení této povinnosti nejsou zanedbatelné.

Po oznámení o zahájení práce na DPČ, vám Úřad práce pozastaví výplatu podpory v nezaměstnanosti.

Následně, až skončíte práci na DPČ, tak to opět oznámíte na Úřad práce + bude potřeba doložit výši dosaženého příjmu.

Následně Úřad práce výplatu podpory opět obnoví – tedy za předpokladu, že váš příjem v daném měsíci, nepřesáhne jednu polovinu minimální mzdy.

Takže ano, ve výsledku by to mohlo být tak, že podporu nebude dostávat jenom za 3 dny.

Vzhledem k tomu, že každá změna (oznámení o začátku práce na DPČ, oznámení o ukončení práce DPČ), spouští příslušné „úřední kolečko“, tak může dojít i k tomu, že se vám pak výplata podpory za dobu, po kterou na ni máte nárok, opozdí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora v nezaměstnanosti:

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Jaký vyměřovací základ se OSVČ počítá pro na podporu v nezaměstnanosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, z čeho se počítá podpora v nezaměstnanosti u OSVČ. Všude se píše, že je to z vyměřovacího základu, ale vyměřovacích základů je víc. V přehledu OSVČ je vypočtený vyměřovací základ (u kterého mám nejnižší částku), minimální vyměřovací základ (u kterého mám středně vysokou částku), určený vyměřovací základ (u kterého […]

Zobrazit odpověď

Přivýdělek DPP při PvN

-

Dobrý den, manželka je registrová jako uchazeč o zaměstnání na ÚP, pobírá PvN, může mít dohodu DPP nebo DPČ (je domovnice) jako člen samosprávy Sdružení vlastníků byt. jednotek? Výdělek by činil asi 1900,- Kč měsíčně. Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Nárok na podporu v nezaměstnanosti – placení dobrovolného důchodového pojištění

-

Dobrý den, už půl roku nejsem vedena na Úřadu práce a ani zaměstnaná. Platím si ale sama sociální pojištění i zdravotní. Pokud se vrátím na UP budu mít nárok na podporu? Děkuji

Zobrazit odpověď