Pozastavení podpory od Úřadu práce při zahájení práce na dohodu DPČ

Dobrý den,

Jsem vedena na ÚP a byla mi přiznána podpora v nezaměstnanosti.

Mám možnost jít na DPČ na tři pracovní dny. Je to vůbec možné? Vyčetla jsem, že mi bude podpora pozastavena.

To pozastavení je pouze na tři pracovní dny a zbytek měsíce už bude opět nárok platit?

Dotaz poslal/a: Michaela, 23.12.2020 20:37

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 24.12.2020 10:11 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během doby, kdy jste vedená v evidenci Úřadu práce, jako nezaměstnaná, máte možnost vykonávat jenom nějaké zaměstnání nebo brigádu, jenom v omezené míře.  Může to být právě dohoda o pracovní činnosti (DPČ), pokud příjem nepřesáhne jednu polovinu minimální mzdy.

Případně je možné pracovat i v klasickém pracovním nebo služebním poměru. Opět pokud příjem nepřesáhne jednu polovinu minimální mzdy.

Během evidence na Úřadu práce ale není možné vykonávat práci na dohodu o provedení práce (DPP). Zahájení takové brigády na DPP by vedlo k okamžitému vyřazení z evidence Úřadu práce.

Minimální mzda v roce 2020 je 14600 Kč, můžete mít tedy maximálně 7300 Kč hrubého měsíčně z DPČ. Od 1. 1. 2021 se minimální mzda zvyšuje na 15200 Kč, od ledna 2021 je tak možné mít příjem z DPČ ve výši 7600 Kč.

Pokud byste začala pracovat na DPČ, tak to Úřadu práce musíte ihned oznámit – nejpozději v den zahájení této práce. To se nevyplatí podceňovat. Sankce za nedodržení této povinnosti nejsou zanedbatelné.

Po oznámení o zahájení práce na DPČ, vám Úřad práce pozastaví výplatu podpory v nezaměstnanosti.

Následně, až skončíte práci na DPČ, tak to opět oznámíte na Úřad práce + bude potřeba doložit výši dosaženého příjmu.

Následně Úřad práce výplatu podpory opět obnoví – tedy za předpokladu, že váš příjem v daném měsíci, nepřesáhne jednu polovinu minimální mzdy.

Takže ano, ve výsledku by to mohlo být tak, že podporu nebude dostávat jenom za 3 dny.

Vzhledem k tomu, že každá změna (oznámení o začátku práce na DPČ, oznámení o ukončení práce DPČ), spouští příslušné „úřední kolečko“, tak může dojít i k tomu, že se vám pak výplata podpory za dobu, po kterou na ni máte nárok, opozdí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,