Zahájení podnikání během rodičovské dovolené

Dobrý den, chtěla bych Vás poprosit o radu – jsem zaměstnanec a nyní pobírám rodičovský příspěvek. Se zaměstnavatelem jsem dohodnuta, že na rodičovské dovolené zůstanu do věku 3 let mého dítěte. Moje dítě má nyní 2,5 roku.

Můžu si už nyní přivydělávat během RD podnikáním? A to ve stejné pozici, jako jsem zaměstnaná?

Dítě by navštěvovalo mateřskou školu maximálně 4 hod denně. Nepřišla bych tak o rodičovský příspěvek?

Pokud bych podnikala během RD je nutné platit sociální a zdravotní pojištění?

Děkuji Vám za odpověď!

Dotaz poslal/a: Pavlína S., 11.12.2020 7:38

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.12.2020 19:05 napsal/a:
 

Dobrý den,

Během rodičovské dovolené a/nebo, pokud pobíráte rodičovský příspěvek, můžete bez dalších omezení libovolně pracovat nebo podnikat.

Možnost pracovat nebo podnikat je pouze částečně omezena v době mateřské dovolené (resp. během doby, kdy je vám vyplácena peněžitá pomoc v mateřství).

Nárok na rodičovský příspěvek není navázán na to, zda jste doma s dítětem, nebo zda chodíte do zaměstnání nebo podnikáte.

Jistě, je zde podmínka, že musí být zajištěna řádná celodenní péče o dítě. To vás ale nemusí nijak omezovat v podnikání nebo ve výkonu nějaké práce. Péči o dítě může ve výsledku zajistit i jiná osoba (manžel, babička apod.) nebo instituce (školka).

Ve výsledku je to tak, že na rodičovský příspěvek byste měla nárok, i pokud byste rodičovskou dovolenou ukončila již nyní a nastoupila zpět do zaměstnání. Rodičovský příspěvek můžete dále dostávat, i když pracujete a máte výplatu ze zaměstnání.

Pokud již má dítě 2,5 roku, tak ani není potřeba řešit délku pobytu ve školce. Tam je omezení jen u dětí do 2 roků. U nich je limit na dobu ve školce 92 hodin měsíčně. U dětí nad dva roky se to ale již nesleduje, a dítě může chodit do školky klidně „na celý“ den.

Co se týká sociálního a zdravotního pojištění, tak tam při zahájení podnikání, budete mít podobné podmínky, jako kterýkoliv jiný OSVČ, který podniká a má podnikání, jako vedlejší činnost (tím, že máte stále statut zaměstnance, bude vaše podnikání jen vedlejší).

Během doby na rodičovské, za vás stát a ani zaměstnavatel neplatí sociální pojištění. Stát za vás po dobu rodičovské, platí pouze zdravotní pojištění.

Pokud zahájíte podnikání, jako OSVČ vedlejší, tak během prvního roku podnikání (do doby, než podáte první daňové přiznání a související přehled o příjmech z podnikání pro zdravotní pojišťovnu a ČSSZ), nemusíte platit zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Musíte ovšem zahájení podnikání nahlásit na zdravotní pojišťovnu a ČSSZ.

Zálohy na sociální a zdravotní pojištění, byste případně platila až v dalším roce podnikání (pak by záleželo i na tom, jaké by byly vaše příjmy atd.).

Co se týká podnikání ve stejné oblasti, jako jste zaměstnaná, tak jediným omezením může být případně vaše pracovní smlouva.

Není velkou výjimkou, že zaměstnanci mají v pracovní smlouvě uvedeno, že nesmí provozovat samostatně výdělečnou činnost ve stejné oblasti, jako jejich zaměstnavatel. Takže může být nutné vyžádat si souhlas vašeho zaměstnavatele, se zahájením podnikání.

Obdobné je to pak třeba i u státních zaměstnanců. Tam bývá možnost podnikat při zaměstnání také omezena a je vyžadován předchozí souhlas.

Jinak ale možnost podnikat během rodičovské v zásadě není nijak limitována. Ani případná výše příjmu/zisku z podnikání nemá vliv na nárok na rodičovský příspěvek.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,