Pracovní neschopnost (rizikové těhotenství)

Dobrý den, jsem asi komplikovaný případ, přečetla jsem toho už hodně, ale nemůžu nikde dohledat informace přímo na mě. S manželem plánujeme miminko.

Pracovní poměr mi začíná 24. 8. 2020 (nemám ve smlouvě zkušební dobu), jako zástup za učitelku v MŠ po dobu její MD. Za poslední dva roky jsem byla zaměstnaná, ale z toho 3 měsíce a 22 dnů jsem byla ÚP.

Můj dotaz zní, kdybych otěhotněla třeba v říjnu nebo v prosinci a šla bych na rizikové těhotenství (což můj gynekolog říkal, že mi vypíše, kvůli mému povolání) a budu na neschopence celou dobu těhotenství, budu mít nárok na MD?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Tereza, 04.08.2020 18:42

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.08.2020 13:42 napsal/a:
 

Dobrý den,

Abyste měla nárok na peněžitou pomoc v mateřství (mateřskou), pak musíte být v době jejího zahájení (6 – 8 týdnů před plánovaným termínem porodu) zaměstnaná, nebo v ochranné době. Dále je podmínka, abyste v době zahájení PPM měla účast na nemocenském pojištění v délce 270 kalendářních dní.

Píšete, že budete zaměstnaná. Předkládám, že na dobu určitou. Pokud v následujících měsících otěhotníte a zahájíte neschopenku z důvodu rizikového těhotenství, pak váš pracovní poměr bude pokračovat dále, až do vypršení data, které máte sjednáno v pracovní smlouvě.

Jako těhotnou, nebo i v době, kdy jste v pracovní neschopnosti, vás zaměstnavatel nemůže propustit (jsou jen specifické výjimky, jako zánik zaměstnavatele, což asi u MŠ moc nehrozí).

V době zahájení mateřské, byste tedy měla být v zaměstnaná (to, že jste současně v pracovní neschopnosti, ničemu nevadí).

Pokud by náhodou během rizikového těhotenství pracovní poměr skončil, pak je zde ochranná doba. Ta je až 180 dní (pokud pracujete v zaměstnání, kde otěhotníte kratší dobu než 180 dní, pak je ochranná doba kratší, odpovídá délce zaměstnání).

Je ale poměrně pravděpodobné, že byste před začátkem mateřské měla být buď zaměstnaná, nebo v ochranné době.

Co se týká účasti na nemocenském pojištění, tak do zmíněných 270 dní se vám bude počítat celá doba nového zaměstnání (od 24. 8. 2020). I dny, kdy jste v pracovní neschopnosti.

A dále by se počítala i doba předchozích zaměstnání, s výjimkou doby, kdy jste byla nezaměstnaná na Úřadu práce.

Píšete, že jste před tím byla zaměstnaná, takže i tato druhá podmínka by měla být splněna. Započítává se součet všech dní, za poslední dva roky, ze všech zaměstnání.

Takže pokud bude začátek těhotenství během nového zaměstnání, které zmiňujete, tak byste podle všeho měla mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství (PPM).

Mateřská by se vám pak vypočítala na základě příjmů, kterých byste dosahovala v novém zaměstnání. Snížený příjem během nemocenské na rizikovém těhotenství, se ve výpočtu neprojeví.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,