Náhrada mzdy při pracovním úrazu

Dobrý den,

prosím o radu, v jaké výši platí zaměstnavatel náhradu mzdy zaměstnanci, který si způsobil pracovní úraz.

Je to 60% jako nemoc a do 100% doplácí pojišťovna.

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Grej, 13.10.2020 10:22

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 14.10.2020 10:22 napsal/a:
 

Dobrý den,

V případě pracovního úrazu, má zaměstnanec nárok na náhradu mzdy během pracovní neschopnosti a současně má nárok i na náhradu za ztrátu výdělku po dobu pracovní neschopnosti.

Náhrada mzdy za prvních 14 dní, kterou platí zaměstnavatel, je ve výši 60% z redukovaného průměrného hodinového výdělku. Od 15 dne je pak případně nárok na nemocenské dávky (ty platí ČSSZ a jsou ve výši 60% z redukovaného denního vyměřovacího základu).

Pokud se jedná o pracovní úraz, pak má zaměstnanec nárok na „dorovnání“ (náhradu ztraceného výdělku) do 100% průměrného výdělku.

Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 271:

§ 271a Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti

(1) Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti přísluší zaměstnanci ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem škody způsobené pracovním úrazem nebo nemocí z povolání a plnou výší náhrady mzdy nebo platu podle § 192 nebo odměny z dohody podle § 194 a plnou výší nemocenského.

(2) Náhrada za ztrátu na výdělku podle odstavce 1 přísluší zaměstnanci i při jeho další pracovní neschopnosti z důvodu téhož pracovního úrazu nebo nemoci z povolání. Průměrným výdělkem před vznikem škody podle věty první je průměrný výdělek zaměstnance před vznikem této další škody. Jestliže před vznikem této další škody příslušela zaměstnanci náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, náhrada za ztrátu na výdělku podle odstavce 1 se zaměstnanci poskytne do výše částky, do které by mu příslušela náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, kdyby nebyl neschopen práce. Za výdělek po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání se považuje náhrada mzdy nebo platu podle § 192 nebo odměny z dohody podle § 194 a nemocenské.

Co se týká výplaty této částky, tak tady zákon připouští více možností. Primárně nese zodpovědnost, za výplatu této náhrady za ztrátu výdělku, zaměstnavatel. Ten má povinně uzavřené pojištění a obvykle za něj tuto náhradu vyplácí pojišťovna.

Zde je ale nutné zohlednit to, že právní vtah existuje pouze mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem, a dále mezi zaměstnavatelem a pojišťovnou. Mezi zaměstnancem a pojišťovnou tedy nemá žádný přímý vztah.

Výplata náhrady za ztrátu výdělku by měla být vyplácena jednou měsíčně, pokud se nedohodne jiný způsob výplaty – viz paragraf 271m:

§ 271m

(2) Náhradu za ztrátu na výdělku a náhradu nákladů na výživu pozůstalých je zaměstnavatel povinen vyplácet pravidelně jednou měsíčně, pokud nebyl dohodnut jiný způsob výplaty.

Náhradu mzdy za ztrátu výdělku tedy může zaměstnavatel vyplácet zálohově každý měsíc, nebo se může se zaměstnancem domluvit na vyplacení celé částky od pojišťovny po skončení pracovní neschopnosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,