Podpora v nezaměstnanosti – přerušení podpůrčí doby a období po tomto

Dobrý den, pobírám podporu 3 měsíce, mám nárok na 8, našla jsem si práci, ale jako vše je nejistá, chtěla bych tam nastoupit na brigádu a zaučení.

Co se stane s podporou? Nahlásím do 8 dnů pracovní poměr, i když jen do 50 % minimální mzdy DPP, zastaví podporu!

DPP skončí a já nenastoupím na HPP, budu mít nárok na pokračování podpory nebo nedostanu nic a ještě budu muset čekat 6 měsíců, než mě budou moci znovu zařadit do evidence a možná bez podpory?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Katka K., 22.09.2020 10:47
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 25.09.2020 13:22 napsal/a:

Dobrý den,

V době, kdy jste vedená jako nezaměstnaná na úřadu práce a máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, nesmíte mít žádný „legální příjem“. Zmíněná podmínka 50% minimální mzdy se vztahuje až na dobu, kdy vám skončí nárok na podporu nezaměstnanosti. Pak můžete mít příjem do výše 50% z minimální mzdy, aniž byste kvůli tomu byla vyřazena z evidence uchazečů o zaměstnání).

Pokud v době, kdy máte nárok na podporu v nezaměstnanosti, zahájíte jakoukoliv výdělečnou činnost, pak je tím „automaticky“ pozastavena výplata podpory v nezaměstnanosti.

Až v době, kdy je již ukončena výplata podpory v nezaměstnanosti, ale vy jste i nadále vedená jako nezaměstnaná na Úřadu práce, můžete mít nějakou brigádu. Ale pouze formou práce na dohodu o pracovní činnosti (tj. DPČ). U ní je pak zmíněné omezení na maximálně 50% z minimální mzdy (aktuálně tedy maximálně 7300 Kč měsíčně). Práce formou dohody o provedení práce (DPP) není možná.

Pokud nevyčerpáte celu podporu v nezaměstnanosti – nastoupíte do nějakého zaměstnání (je jedno jestli se bude jednat o brigádu nebo plnohodnotný pracovní poměr), a po nějaké době budete opět nezaměstnaná a budete žádat o podporu v nezaměstnanosti, pak záleží na tom, jak dlouho byste někde pracovala. Pokud je to doba kratší než 3 měsíce, pak máte nárok na „zbytek“ původní podpory v nezaměstnanosti. Pokud je to doba delší než 3 měsíce (a jsou splněny všechny ostatní podmínky), pak máte nárok na „novou“ podporu v nezaměstnanosti – viz paragraf 48, zákon o zaměstnanosti (zákon číslo 435/2004 Sb.):

§ 48

Uchazeč o zaměstnání, kterému v posledních 2 letech před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání neuplynula celá podpůrčí doba a po uplynutí části podpůrčí doby získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu v délce alespoň 3 měsíců, má nárok na podporu v nezaměstnanosti po celou podpůrčí dobu. Jestliže získal zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce kratší než 3 měsíce, má uchazeč o zaměstnání nárok na podporu v nezaměstnanosti po zbývající část podpůrčí doby. Současně musí být splněna podmínka celkové doby předchozího zaměstnání [§ 39 odst. 1 písm. a)].

Pokud byste vyčerpala celou podpůrčí dobu, pak je nutné odpracovat alespoň 6 měsíců

Ještě co se týká ohlašovací povinnosti – zmíněných 8 dní je obecná oznamovací povinnost při změně nějakých skutečností. Při zahájení nějakého zaměstnání (nebo brigády – bez ohledu na výši příjmu), máte povinnost tuto skutečnost oznámit Úřadu práce „ihned“ – nejpozději v den zahájení takové činnosti (stačí případně písemně odeslat oznámení v den zahájení pracovní činnosti).

Viz:

Uchazeč o zaměstnání je povinen krajské pobočce Úřadu práce výkon této činnosti bez ohledu na výši měsíčního výdělku nebo odměny oznámit při podání žádosti o zprostředkování zaměstnání nebo nejpozději v den nástupu k výkonu této činnosti

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Podpora 2020:

Výpočet podpory v nezaměstnanosti – ukončení zaměstnání ve zkušební době

-

Dobrý den, prosím o zodpovězení dotazu na výpočet podpory v nezaměstnanosti, konkrétně mě zajímá, jak je určen průměrný čistý výdělek z posledního zaměstnání (za jaké období je počítán?). Popíši svoji situaci – dal jsem výpověď ze strany zaměstnance, po splnění všech podmínek mám nárok po dobu 5 měsíců na 45 % průměrné čisté mzdy. Moje […]

Zobrazit odpověď

Výpočet průměrného výdělku a čerpání dovolené

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda ovlivní výši průměrného čistého výdělku (PČV) pro Úřad práce, pokud budu v rozhodném období pro výpočet výdělku čerpat dovolenou. Mám podat výpověď tak, aby se PČV počítal z období, kdy nebyla čerpána dovolená nebo z období, kdy byla čerpána nebo je to lhostejné? Jak by to bylo, pokud by […]

Zobrazit odpověď

Výpočet podpory v nezaměstnanosti OSVČ – pozastavení živnosti

-

Dobrý den, chtěl bych Vás požádat o radu. Od května 2018 jsem pracoval u firmy jako zaměstnanec na hlavní pracovní poměr. Tento pracovní poměr trval do konce roku 2019. Zároveň s tím jsem celý rok 2019 pracoval na živnostenský list, jako vedlejší samostatně výdělečnou činnost. Za rok 2019 jsem tedy podával vlastní daňové přiznání. Od […]

Zobrazit odpověď

Evidence na Úřadu práce v době, kdy jsem na nemocenské

-

Dobrý den, dne 31. 12. 2020 mi skončí můj pracovní poměr. Pracovní poměr mám na dobu určitou a zaměstnavatel se již jasně vyjádřil, že o prodloužení neuvažuje. Od 24. 11. 2020 jsem na nemocenské, a ještě minimálně jeden měsíc budu (možná i o něco déle). Musím se evidovat do tří pracovních dnů na Úřadu práce, […]

Zobrazit odpověď