Prodloužení pracovní neschopnosti na víc jak 1 rok

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující prosím:

Jsem zaměstnaná, ale na nemocenské už budu skoro rok bohužel. Vzhledem k nelepšícímu se stavu, lze žádat o prodloužení nemocenské a tudíž pobírat dávky vypočtené z minulé mzdy, nebo po uplynutí 12 měsíců zákonitě končí pracovní poměr (zaměstnavatel mne nebude chtít nadále zaměstnat) a tudíž i s ním nemocenská dávka vypočítaná z mzdy?

Děkuji pěkně a hezký den,

Dotaz poslal/a: Alena C., 27.04.2020 19:47

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 29.04.2020 07:47 napsal/a:
 

Dobrý den,

Maximální délka podpůrčí doby, po kterou jsou vypláceny nemocenské dávky je 380 dní od vzniku pracovní neschopnosti. Vyplývá to z příslušného zákona – zákon číslo 187/2006 Sb., Zákon o nemocenském pojištění – viz paragraf 26:

§26

(1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény.

Zákon ale současně připouští, aby tato doba (380 dní) byla prodloužena. A to až o dalších 350 dní. Pouze ale za předpokladu, že je možné očekávat zlepšení vašeho zdravotního stavu. Viz paragraf 27:

§27

Po uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26 se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění, který vyplácí nemocenské, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti; takto lze postupovat i opakovaně, přičemž při jednotlivém prodloužení výplaty nemocenského nesmí být doba tohoto prodloužení delší než 3 měsíce. Nemocenské lze podle věty první vyplácet celkem nejdéle po dobu 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26.

V tomto případě je postup takový, že je požadován posudek příslušného lékaře, který vyhodnotí váš zdravotní stav. Pokud je možné očekávat, že by se váš zdravotní stav postupně zlepšil, pak je možné prodloužení podpůrčí doby (výplaty nemocenských dávek) i na delší dobu.

Měla byste se tedy obrátit na svého lékaře a domluvit se s ním na dalším postupu. Během doby, kdy jste v pracovní neschopnosti vás zaměstnavatel nemůže propustit.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,