Prodloužení pracovní neschopnosti na delší dobu než 1 rok

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, v době zaměstnání jsem šla na neschopenku. V srpnu mi vyprší roční podpůrčí doba.

Mohu žádat o prodloužení pracovní neschopnosti, když zaměstnavatel již neexistuje? Jsem po těžké operaci.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jana V., 11.08.2020 19:38

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 12.08.2020 15:34 napsal/a:
 

Dobrý den,

to, že firma, ve které jste byla zaměstnána, již ukončila svou činnost, by v zásadě nevadilo. Na pracovní neschopnost, kterou jste zahájila ještě, jako zaměstnanec to nemá vliv. Problém by to byl, pokud by byla současná pracovní neschopnost ukončena a vy z nějakého důvodu měla nastoupit do další pracovní neschopnosti. Pak už by vám nevznikal nárok na nemocenské dávky. O prodloužení současné neschopenky ale požádat můžete.

Standardní doba, po kterou máte nárok na nemocenské dávky (placenou neschopenku) je maximálně 380 dní. Tedy prvních 14 dní máte nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele a následně jeden rok na nemocenské dávky, dohromady maximálně 380 kalendářních dní – viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 26:

§ 26

(1) Podpůrčí doba u nemocenského začíná 15. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 15. kalendářním dnem nařízené karantény a končí dnem, jímž končí dočasná pracovní neschopnost nebo nařízená karanténa, pokud nárok na nemocenské trvá až do tohoto dne; podpůrčí doba však trvá nejdéle 380 kalendářních dnů ode dne vzniku dočasné pracovní neschopnosti nebo nařízení karantény, pokud se dále nestanoví jinak. V období od 1. ledna 2012 do 31. prosince 2013 podpůrčí doba začíná 22. kalendářním dnem trvání dočasné pracovní neschopnosti nebo 22. kalendářním dnem nařízené karantény.

Zákon současně připouští i prodloužení doby, po kterou máte nárok na nemocenské dávky. A to až o dalších 350. O toto prodloužení si ale musíte požádat.

Neprodlužuje se to rovnou o 350 dní, ale maximálně o 90 dní, resp. o 3 měsíce (což se může stát opakovaně). O prodloužení si musíte požádat a předpokladem je to, že se v dohledné době uzdravíte.

Doporučuji tedy vás aktuální zdravotní stav konzultovat se svým lékařem a následně se případně obrátit na OSSZ. Viz paragraf 27:

§ 27

Po uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26 se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění, který vyplácí nemocenské, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti; takto lze postupovat i opakovaně, přičemž při jednotlivém prodloužení výplaty nemocenského nesmí být doba tohoto prodloužení delší než 3 měsíce. Nemocenské lze podle věty první vyplácet celkem nejdéle po dobu 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26.

Pokud by vaše pracovní neschopnost byla po roce ukončena, měla byste i tak mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Dobra v pracovní neschopnosti se vám započítává pro nárok na podporu v nezaměstnanosti (zahrnuje se do minimální „odpracované“ doby 12 měsíců za poslední 2 roky).

Po skončení neschopenky se tedy můžete obrátit na Úřad práce a budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,