Prodloužení rodičovské dovolené – nevezmou mi dítě do školky

Dobrý den, v lednu budou dítěti 3 roky a skončí mi tím rodičovská dovolená, ale do školky mi ho nevezmou.

Pobírání rodičovského příspěvku jsem si tedy prodloužila do 4 let věku dítěte. Co ale musím udělat, pokud mi zaměstnavatel nedá neplacené volno a ukončí se mnou pracovní poměr?

Mám se od ledna přihlásit na úřad práce a mám vůbec nárok na podporu v nezaměstnanosti, když pobírám rodičovský příspěvek?

Nebo by se mi vyplatilo založit si živnostenský list a příležitostně si přivydělávat?

Dotaz poslal/a: Jitka, 07.10.2020 8:03

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.10.2020 14:38 napsal/a:
 

Dobrý den,

Rodičovská dovolená může být maximálně do 3 roků dítěte. Končí tedy nejpozději v den, kdy má dítě 3 narozeniny. Následně byste se měla buď vrátit do zaměstnání, nebo si domluvit neplacené volno, nebo řešit ukončení pracovního poměru.

Prodloužení rodičovské dovolené, nad 3 roky dítěte možné není – zaměstnavatel vám ovšem může (měl by) poskytnout neplacené volno.

S otázkou neplaceného volna je to složitější. Zaměstnavatel nemá podle žádného zákona povinnost vám neplacené volno poskytnout.

Na druhou stranu tuto situaci již několikrát řešily soudy, a je zde například rozhodnutí Nejvyššího soudu sp. zn. 21 Cdo 4411/2007 (např. zde), který řešil situaci, kdy žena po rodičovské nenastoupila zpět do zaměstnání, protože neměla školku pro dítě. Zaměstnavatel jí kvůli tomu dal výpověď, a nejvyšší soud rozhodl, že je tato výpověď neplatná. Že žena i dle soudu neměla jinou možnost, než do práce nenastoupit.

Celá problematika je ale složitější. Výše uvedený rozsudek se týkal konkrétního sporu o neplatnost výpovědi a nevyplývá z něj, že by vám zaměstnavatel měl automaticky poskytnout neplacené volno.

Zaměstnavatel ale musí zohlednit, pokud jej předem informujete, že se nemůžete po skončení rodičovské dovolené vrátit zpět do zaměstnání, protože nemáte možnost umístit dítě do školky.

Ideální řešením pro obě strany je neplacené volno. V době, kdy ještě čerpáte rodičovský příspěvek, nemá zaměstnavatel s neplaceným volnem žádné náklady. Zdravotní pojištění by za vás platit i nadále stát.

Je to ale o tom, jak se se zaměstnavatelem dohodnete. Může vám dát výpověď i z jiného důvodu (například pro nadbytečnost) a pak by zde výše uvedené rozhodnutí nejvyššího soudu nehrálo roli. V takovém případě byste měla mít nárok na standardní výpovědní dobu dva měsíce a odstupné (pravděpodobně za 3 měsíce).

Co se týká případné registrace na Úřadu práce, tak ta je možná. Uchazečem o zaměstnání můžete být i v době, kdy čerpáte rodičovský příspěvek, ale jinak jste nezaměstnaná. To neplatí pouze v případě, kdy máte ještě mateřskou dovolenou, nebo kdy jste na rodičovské dovolené (tj. kdy jste stále zaměstnaná a čerpáte rodičovskou dovolenou).

Pokud budete evidovaná na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání, pak ale máte i povinnosti (aktivní hledání práce apod.).

Nebo po dobu, kdy ještě budete dostávat rodičovský příspěvek, nemusíte chodit na Úřad práce (zvláště pokud byste o hledání práce neměla zájem). Během doby, kdy ještě dostáváte rodičovský příspěvek, za vás zdravotní pojištění i nadále platí stát. Na Úřad práce byste pak šla až později. Na podporu byste také měla nárok (ale jen na nízkou)

Co se týká nároku na podporu a její výše, tak tam bude mimo jiné záležet na to, jak bude ukončen váš pracovní poměr. Pokud byste dostala v zaměstnání výpověď a odstupné (například za 3 měsíce), pak byste první 3 měsíce na Úřadu práce neměla nárok na podporu. Nárok by vám vznikl až od 4 měsíce.

Pokud byste pracovní poměr ukončila vy, bez výpovědní doby (tj. po rodičovské byste vůbec nepracovala), pak byste také na podporu měla nárok. Doba na rodičovské se započítává jako „odpravovaná“ doba pro nárok na podporu. Výše podpory se pak ale odvíjí od průměrné mzdy v ČR a je poměrně nízká.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,