Rodičovská a dva hlavní pracovní poměry

Dobrý den, dotaz k rodičovské dovolené, která končí k 30. září 2020 (dítě 3 roky), do té doby pobírám rodičovský příspěvek.

K zaměstnavateli, u kterého jsem pracovala, se nevracím z důvodu zrušené pozice. Do nové práce nastupuji na HPP k 1. 8. 2020. Budu v tu dobu mít dva hlavní pracovní poměry, mohu ten, kde mi zrušili místo ukončit po rodičovské dovolené? K 30. 9. 2020?

Měla bych mít nárok na odstupné? Nebo je pro mne lepší nejprve od 1. 8. nastoupit na dohodu a poté co ukončím práci, kde mi zrušili pozici tak v nové práci od října přestoupit na HPP?

Co se týče daní, daňové přiznání si budu dělat sama. Děkuji a přeji hezký den Dana

Dotaz poslal/a: Dana, 16.07.2020 13:28

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 16.07.2020 16:47 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ukončení pracovního poměru, po skončení rodičovské dovolené, je možné třemi způsoby:

  • Zaměstnavatel vám dá výpověď – pak máte nárok na odstupné (doba, za kterou vám náleží odstupné, se odvíjí od počtu odpracovaných roků). Měla by zde proběhnout standardní 2 měsíční výpovědí lhůta
  • Výpověď u zaměstnavatele můžete dát i vy – pak nemáte nárok na odstupné a měla by proběhnout standardní výpovědní lhůta dva měsíce
  • Můžete pracovní poměr ukončit dohodou, pak je to o tom, co si se zaměstnavatelem domluvíte. To se týká jak případného odstupného, tak výpovědní doby

Je tedy na vás, pro jakou formu ukončení pracovního poměru se rozhodnete. Je pro vás pochopitelně nejvýhodnější, pokud by o vaše další zaměstnání nestál zaměstnavatel. Pak byste měla nárok na odstupné.

V době, kdy jste na rodičovské dovolené, můžete bez omezení pracovat pro jiného zaměstnavatele, nic vám tedy nebrání nastoupit do nového zaměstnání od 1. 8. 2020. Je v zásadě jedno, jestli to bude na dohodu nebo na HPP.

Jediný problém by mohl nastat, pokud byste chtěla u svého současného zaměstnavatele ukončit zaměstnání a on by po vás požadoval, abyste pro něj ještě během dvou měsíční výpovědí doby pracovala. Je to sice málo pravděpodobné, ale tato možnost by nastat mohla.

Asi nejrozumnější bude, pokud se obrátíte na svého zaměstnavatele, s tím, že vám od 30. 9. 2020 končí rodičovská dovolená, a domluvit se s ním, co a jak bude dál. Nemusíte mu říkat, že už máte domluvenou novou prací.

Nemohu vám konkrétně poradit co a jak si domluvit. To bude hodně záležet na individuální situaci. Je možné, že zaměstnavatel o vás už dále nestojí, a bude vám sám chtít dát výpověď, nebo bude nakloněný nějaké formě dohody.

Rodičovskou dovolenou můžete případně ukončit i dříve (pokud s tím zaměstnavatel bude souhlasit). Nárok na rodičovský příspěvek vám tím nezaniká.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,