Samoživitelka a koronavirová krize

Dobrý den, dobrý jsem se do neřešitelné situace kvůli koronavirové krizi.

Přišla jsem o práci a nyní jsem na pracovním úřadu. Nemohu najít práci a celou situaci velmi komplikuje, že jsem samoživitelka se sedmiletou dcerou, která má zavřenou školu.

Nemám pro ni hlídání a ještě musíme zvládat distanční výuku. Takže nemohu ani na brigádu. Pokud si do konce roku neseženu, práci budu téměř bez prostředků. Pouze 5000 Kč alimenty od expartnera.

Všude se dozvídáme, že pokud se mnou v domácnosti bydlí můj přítel tak nedosáhnu na žádné příspěvky. Přičemž jsme s přítelem na sobě finančně nezávislí. On mě finančně podpořit ani nemůže, sám platí alimenty na své děti.

Vůbec nevím, co mám dělat. Může si v této situaci například požádat o vyšší alimenty? Nebo o nějakou pomoc od státu kvůli koronavirové krizi.

Dotaz poslal/a: Míla, 18.10.2020 4:44

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 18.10.2020 18:52 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste přišla o zaměstnání a jste na Úřadu práce, pak je možné, že byste mohla mít nárok na podporu v nezaměstnanosti (neuvádíte).

Pokud jste zcela bez příjmů, pak by vám mohl vznikat nárok na dávky hmotné nouze – jedná se především o příspěvek na živobytí. Na ten mají nárok především ti, kdo jsou zcela bez příjmů, nebo mají jen velmi nízké příjmy.

U příspěvku na živobytí je to ale tak, jak píšete vy. Zpravidla jsou posuzovány všechny osoby, které sdílí společnou domácnost. Tedy včetně vašeho přítele a jeho příjmu.

Je ale současně možné, aby váš přítel do společně posuzovaných osob nebyl zahrnut – viz paragraf 8, zákon o pomoci ve hmotné nouzi, zákon číslo 111/2006 Sb.:

§ 8 Společně posuzované osoby

(1) Orgán pomoci v hmotné nouzi může z okruhu společně posuzovaných osob vyloučit osobu, u které žadatel o dávku prokáže, 

a) že společně s ní neužívá byt, jiný než obytný prostor nebo ubytovací zařízení, nebo

b) že ačkoliv společně s ní užívá byt, jiný než obytný prostor nebo ubytovací zařízení, nepodílí se s touto osobou na úhradě nákladů společných potřeb, je-li jinou osobou podle zákona o životním a existenčním minimu

Takže se můžete zkusit obrátit na Úřad práce, doložit, že se váš přítel nepodílí na společných nákladech na živobytí a požádat o příspěvek na živobytí. Jeho výše závisí na tom, jaké jsou vaše příjmy (jako příjem by se počítalo i přijaté výživné) a i na dalších faktorech.

Současně, pokud u vás došlo k poklesu příjmu, je možné na Úřadu práce požádat o mimořádnou pomoc ve hmotné nouzi. O tu je možné žádat třeba i v souvislosti s tím, že nyní musíte pečovat o dítě a nemůžete pracovat (a současně nemáte nárok na ošetřovné).

Dále je možné, že máte nárok i na některé další sociální dávky – například příspěvek na bydlení nebo přídavky na dítě.

Vzhledem k tomu, že neznám přesně vaši situaci a všechny údaje, tak vám opravdu nemohu říci, zda některou z dávek budete mít nárok. Doporučuji vám ale obrátit se na Úřad práce a tam si podat žádost o jednotlivé dávky – příspěvek na živobytí, příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, případně i na mimořádnou pomoc ve hmotné nouzi nebo doplatek na bydlení.

K jednotlivým dávkám je pak nutné dokládat různé dokumenty (příjmy, náklady na bydlení apod.). S tím vám případně poradí na Úřadu práce.

Co se týká možného zvýšení alimentů, tak to je nutné řešit u soudu. Ten může přihlédnout k tomu, že jste momentálně bez příjmu, ale je to určitě na delší dobu. A také alimenty ve výši 5000 Kč už jsou poměrně „vysoké“ (průměrná výše výživného na dítě se pohybuje okolo 2500 Kč), takže není moc jisté, že by vám soud alimenty nějak zásadně zvýšil.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , ,