Školka při prodloužení rodičovské o neplacené volno

Dobrý den, potřebovala bych poradit.

V březnu 2021 mi končí rodičovská dovolená a u zaměstnavatele jsem se informovala ohledně prodloužení volna do čtyř let věku dítěte. Zde mi řekli, že by to neměl být problém, ale s tím, že až půjde dcerka ve třech a půl letech do školky, může pouze na dopoledne, abych splňovala podmínku osoby pečující o dítě (bod L – Osoby celodenně, osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do 7 let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku). Zároveň mi zaslali tiskopis čestného prohlášení, že o dítě celodenně pečuji.

Když jsem však dále pátrala, zjistila jsem, že abych byla nadále státním pojištěncem, nemusím tento bod splňovat, protože do čtyř let věku dcerky budu stále příjemcem rodičovského příspěvku, budu tedy splňovat bod E – Příjemci rodičovského příspěvku podle zákona č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře.

Chápu tedy správně, že v tomto případě může dcerka chodit do školky bez omezení a do čestného prohlášení uvedu, že jsem příjemcem příspěvku?

Dotaz poslal/a: Veronika, 19.10.2020 0:48

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.10.2020 18:40 napsal/a:
 

Dobrý den,

V případě, že jste si nastavila čerpání rodičovského příspěvku tak, že vám bude vyplácen až do 4 roků dítěte, pak po tu dobu je za vás plátcem nemocenského pojištění stát. Viz paragraf 7, Zákona o veřejném zdravotním pojištění, zákon číslo 48/1997 Sb.:

§ 7 (1) Stát je plátcem pojistného prostřednictvím státního rozpočtu za tyto pojištěnce:

c) příjemce rodičovského příspěvku

V takovém případě zde není omezení, že by dítě nemohlo chodit do školky. Resp. jediné omezení, které zde je, se týká dětí do dvou roků, kde je pobyt ve školce limitován na 92 hodin měsíčně.

Jakmile by dítě mělo 4 roky a více, a vy dále zůstávala doma, pak by za vás stát platil zdravotní pojištění v případě, že byste u zdravotní pojišťovny byla vedená jako osoba pečující o dítě do 7 roků (nebo o dvě děti do 15 roků).

Pak je zde omezení na dobu pobytu ve školce. Viz paragraf 7, Zákona o veřejném zdravotním pojištění:

k) osoby celodenně osobně a řádně pečující alespoň o jedno dítě do sedmi let věku nebo nejméně o dvě děti do 15 let věku, nejde-li o osoby uvedené v písmenu c) nebo d). Podmínka celodenní péče se považuje za splněnou i tehdy, je-li dítě předškolního věku umístěno v jeslích (mateřské škole), popřípadě v obdobném zařízení na dobu, která nepřevyšuje čtyři hodiny denně, a jde-li o dítě plnící povinnou školní docházku, po dobu návštěvy školy, s výjimkou umístění v zařízení s týdenním či celoročním pobytem. Za takové osoby se považuje vždy pouze jedna osoba, a to buď otec nebo matka dítěte, nebo osoba, která převzala dítě do trvalé péče nahrazující péči rodičů, pokud nemají příjmy ze zaměstnání nebo ze samostatné výdělečné činnosti,

Tedy je to tak jak píšete. V příslušném dokumentu byste měla uvést, že jste i nadále příjemcem rodičovského příspěvku. A vaše dcera může chodit do školky až do 4 roků bez omezení.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,