Daňová sleva na dítě jen v některých měsících

Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné, když jsem veden na Úřadu práce cca 3 měsíc, aby manželka uplatnila slevu daně na dítě, kterou sem do doby mého zaměstnání uplatňoval já.

A muže tuto slevu na dítě uplatnit i na měsíce, když jsem byl na dlouhodobém ošetřovném, jako ještě zaměstnanec a bylo mi 90 dní vyplaceno OSSZ 60 procent platu.

Díky za odpověď

Dotaz poslal/a: Vladimír P., 29.09.2020 13:02

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 30.09.2020 17:31 napsal/a:
 

Dobrý den,

Daňovou slevu na dítě může uplatnit vždy jen jeden z rodičů. Je ale možné, aby v některých měsících v roce, uplatňoval slevu jeden rodič, a v dalších měsících ji uplatnil druhý rodič.

To může být příklad například situace, kdy mají rozvedení rodiče dítě ve střídavé péči. Nebo právě situace, jako u vás, kdy jste část roku nezaměstnaný apod.

Daňová sleva na dítě se pak uplatňuje ve výši 1/12 za konkrétní měsíc, ve kterém byly splněny příslušné podmínky.

Aktuálně je daňová sleva za první dítě 15 204 Kč za rok, tj. za jeden měsíc je to 1267 Kč. Daňová sleva za druhé dítě je 19 404 Kč za rok, tj. 1617 Kč za rok. Daňová sleva za třetí a každé další dítě je 24 204 Kč za rok, tj. 2017 Kč za měsíc.

V případě dětí se ZTP je to dvojnásobek.

Vaše žena si tedy může uplatnit daňovou slevu za dítě/děti, za měsíce, kdy jste daňové zvýhodnění neuplatňoval vy.

Pokud je zaměstnaná, pak si daňovou slevu ale u zaměstnavatele nemůže uplatnit zpětně. Může mu nyní jen nahlásit aktuální stav – s tím, že od následujícího měsíce by se sleva uplatnila (rozhoduje stav nahlášený/platný k 1 dni v měsíci.

Za předchozí měsíce je pak možné daňovou slevu uplatnit až v daňovém přiznání za rok 2020, které se bude podávat v roce 2021 (do 1.4.2021).

V daňovém přiznání je pak možné uplatnit daňové přiznání za všechny měsíce, u kterých byly splněny příslušné podmínky.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,