Sociální dávky pro samoživitelku s dítětem

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Jsem samoživitelka a momentálně bydlím u své matky, jelikož majitelka se dostala do finančních problémů. Byt, který jsem si pronajímala, prodala.

Jsem evidovaná na ÚP a chtěla jsem se zeptat, zda-li mám nárok na nějaké přídavky (dávky), popřípadě jestli mi sociálka nějak pomůže.

U matky nemohu zůstat má malý byt a bydlí tam s přítelem a s bratrem. A ještě jsem se chtěla zeptat, jestli mi sociálka nějak pomůže sehnat byt nebo si ho musím sehnat sama. Na kauci nemám, nemám ani na zařízení bytu nic.

Děkuji moc za odpověď

Dotaz poslal/a: Michaela, 03.06.2020 13:46
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 04.06.2020 10:13 napsal/a:

Dobrý den,

Na úvod je asi nutné říci, že nejsou žádné speciální sociální dávky nebo podpora, které by byly určeny konkrétně pro samoživitelky. Jsou zde pouze „běžné“ sociální dávky, na které má nárok každý, kdo splní příslušné podmínky.

Píšete, že jste vedená na Úřadu práce – takže je možné, že nyní máte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Pokud ano, tak z pohledu nároku na sociální dávky, se podpora v nezaměstnanosti počítá mezi vaše příjmy. Pokud nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti, pak jste tedy zřejmě bez příjmu.

Jako matka dítěte, můžete mít nárok na přídavky na dítě. Jejich výše závisí na tom, jaký je věk dítěte. A dále na tom, jestli a jaké máte příjmy. Pokud byste v rozhodném období (poslední tři měsíce) neměla žádné příjmy typu výplata ze zaměstnání, podpora v nezaměstnanosti, nemocenská, mateřská, rodičovská apod., pak dostáváte pouze základní přídavek na dítě. To je pro dítě do 6 roků 500 Kč na měsíc. Pokud máte některý z výše uvedených příjmů pak je případně nárok na zvýšený příspěvek na dítě, u dítěte do 6 roků, je to 800 korun. Pro starší děti jsou pak přídavky na dítě o něco vyšší.

Dále jsou zde přídavky na bydlení. U nich ale nejprve musíte mít vyřešeno bydlení. O přídavky na bydlení je možné žádat, pouze pokud máte uzavřenu nájemní smlouvu na byt, nebo pokud máte byt v osobním vlastnictví. Výše příspěvku na bydlení se odvíjí od počtu osob, které budou mít v bytě trvalý pobyt, nákladů na bydlení a vašem příjmu. Rozhoduje také velikost bytu a místo kde byt máte.

Příspěvek na bydlení vám ve výsledku může pokrýt i podstatnou část nájmu. Jeho „problém“ je ale v tom, že se vyplácí zpětně. Žádáte si o něj až poté, co bydlíte v bytě, a můžete doložit výši nákladů za tento byt. Z přídavku na bydlení vám nezaplatí kauci, ani nájemné, které se někdy musí zaplatit předem.

Co se týká bydlení a vašeho dotazu. Určitě se můžete zkusit obrátit na Městský Úřad. Ten mívá k dispozici sociální byty. Záleží ale na místě, kde máte trvalé bydliště. Obvykle je na tyto byty pořadník, a není příliš pravděpodobné, že by vám Městský Úřad byl schopen zajistit bydlení ihned.

Určitým řešením mohou být i azylové domy nebo jiné formy bydlení, které poskytují různé neziskové organizace.

Z dalších sociálních dávek, jsou zde ještě dávky pomoci ve hmotné nouzi. Sem spadá například mimořádná okamžitá pomoc ve hmotné nouzi. Nebo příspěvek na živobytí.

Pokud jste zcela bez příjmů, může vám vzniknout nárok i na tuto pravidelnou měsíční dávku. Její výše se odvíjí od toho, zda máte nějaký příjem, a také od toho jestli jste pro účely této dávky posuzována sama, nebo společně s dalšími osobami.

V souvislosti s bydlením je ještě dávka pomoci ve hmotné nouzi – doplatek na bydlení. Ten má na rozdíl od příspěvku na bydlení trochu jiné podmínky.

Všechny sociální dávky, které zde byly uvedeny, se vyřizují na Úřadu práce, takže budete mít nejlepší se informovat přímo tam, zda splňujete podmínky nároku na některou z těchto dávek.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Dávky na bydlení:

Příspěvek na bydlení – jak se dokládají náklady na bydlení (vodné, stočné, odvoz odpadků,…)

-

Od 1. 2. 2024 odchází manželka do předčasného důchodu. Protože ČSSZ ji zřejmě pošle první výplatu důchodu určitě po více jak 90-ti dnech od nástupu do důchodu, nebude mít manželka žádný příjem min. 3měsíce. Pak by se počítal pouze můj (manžel) příjem. Platíme zejména zálohy na el. energii 10.000Kč/měsíc + plyn 300Kč/měsíc, čtvrtletně platíme vodné […]

Zobrazit odpověď

Nárok na příspěvek na bydlení u osoby, která není vlastníkem nemovitosti

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda má nárok na příspěvek na bydlení i osoba, která není vlastníkem nemovitosti a tudíž na ni nejsou napsány ani smlouvy na energie (plyn, elektrika, voda,…). Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení – studentka VŠ sama v bytě

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím poradit. Bydlela jsem s přítelem v pronajatém bytě. Teď se ale rozcházíme a já v bytě zůstanu sama, přepíše se na mě. Studuji posledním rokem VŠ. Od rodičů dostávám 10.000,-. Za byt platím 12.660,- za měsíc. Chápu to zcela správně, že budu mít nárok na příspěvek na bydlení a […]

Zobrazit odpověď

Příspěvek na bydlení pro studenta – stipendium, příjem ze zaměstnání

-

Dobrý den, chtěl bych si nově požádat o příspěvek na bydlení. Mohu se prosím zeptat, co se započítává do příjmů? V současné době pracuji na full time úvazek a k tomu jsem prezenčním doktorandem – z tohoto studia dostávám stipendium, které je jinak od daní osvobozeno. Počítá se jenom příjem ze zaměstnání? Nebo i toto […]

Zobrazit odpověď