Souběh podpory a smlouvy o zprostředkování

Dobrý den,

jsem registrovaný na úřadu práce a druhý měsíc pobírám podporu v nezaměstnanosti v maximální výši.

Naskytla se mi nyní možnost přivýdělku – za (jednorázové) obstarání příležitosti pro firmu XY uzavřít obchod se společností AB. Firma XY mi nabízí provizi X% v případě úspěšného uzavření obchodu a chce se mnou uzavřít smlouvu o zprostředkování, ve které bych vystupoval jako fyzická osoba nepodnikatel.

Předpokládám, že v případě úspěšného zprostředkování mi vznikne nárok na výplatu provize až za několik měsíců, kdy už mi ÚP podporu nebude vyplácet.

Otázky:
1/ Můžu teď uzavřít takovou zprostředkovatelskou smlouvu, aniž bych automaticky přišel o podporu?
2/ Mám povinnost informovat ÚP o uzavření takové smlouvy? Nejedná se o pracovní smlouvu ani DPČ..
3/ Jaký postup byste mi doporučili?

Předem děkuji za Vaši odpověď

Dotaz poslal/a: Josef V., 09.10.2020 22:32

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 11.10.2020 11:24 napsal/a:
 

Dobrý den,

Přiznám se, že s podobnou situací jsem se ještě nesetkal, ale podle informací, které mám k dispozici, by vámi popisovaná situace neměla mít vliv na nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Samotná smlouva o zprostředkování vám nezakládá účast na důchodovém pojištění. Nespadá také ani do jednoho z okruhů vyjmenovaných v příslušném zákonu (zákon o zaměstnanosti 435/2204 Sb.).

Takže nebrání vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání.

Nejedená se ani o pracovní ani o služební poměr, ani o jinou formu „přivýdělku“ nebo podnikání, na který by se v souvislosti s evidencí na ÚP, nebo nárokem na podporu v nezaměstnanosti, uplatňovaly nějaké restrikce.

Osobně se tedy domnívám, že uzavřené této smlouvy není v kolizi s podmínkami pro vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání. A není ani v kolizi s nárokem na podporu v nezaměstnanosti.

Z toho pak vyplývá i můj názor, že tuto smlouvu není nutné na Úřadu práce hlásit.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,