Souběh rodičovského příspěvku a mateřské (peněžité pomoci v mateřství)

Vážená paní, Vážený pane, chci se touto cestou dotázat, zda je možnost, aby manžel pobíral PPM (splňuje podmínky nároku na dávku) a zároveň na toto stejné dítě bych pobírala RP?

Někde mi tvrdí, že to nelze a někde zase ano a opírají se o z.č. 117/1995, §30b, odst.3

„Má-li v rodině jeden z rodičů v kalendářním měsíci nárok na peněžitou pomoc v mateřství nebo nemocenské poskytované v souvislosti s porodem, rodičovský příspěvek náleží, jen je-li vyšší, a to ve výši rozdílu mezi rodičovským příspěvkem a těmito dávkami nemocenského pojištění. Jako nárok na nemocenské podle věty první se posuzuje nárok na náhradu uvedenou v § 5 odst. 1 písm. b) bodu 5.“

Manžel je OSVČ a jeho výše PPM by byla cca 7000Kč. Mohu pobírat rozdíl mezi RP a PPM? Budeme oba pojištěni?

Dotaz poslal/a: Hana, 07.10.2020 10:38
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 07.10.2020 14:48 napsal/a:

Dobrý den,

v zákoně o státní sociální podpoře, zákon číslo 117/1995 Sb., se o možnosti souběhu rodičovského příspěvku a mateřské hovoří poměrně jasně.

Souběh těchto dvou dávek (mateřská a rodičovská) je možný jen v případě, že je PPM, na kterou máte nárok nižší, než rodičovský příspěvek, na který byste měla nárok.

To může nastat v situacích, kdy máte na PPM nárok jen část měsíce. Např. když zahajujete čerpání PPM na druhé dítě na konci měsíce, tak se vám mateřská vyplatí jen za konkrétní dny. V takovém případě pak dostanete i část rodičovského příspěvku (rozdíl mezi PPM a původní výší RP na první dítě).

Druhým případem, kdy je možný souběh rodičovského příspěvku a PPM, je právě situace, kdy máte nárok na nízkou mateřskou.

Vzhledem k tomu, že i bez nároku na mateřskou, si aktuálně můžete zvolit rodičovský příspěvek až do 10 000 Kč měsíčně, tak by mělo být možné požádat o vyplácení rodičovského příspěvku ve výši rozdílu mezi PPM, kterou by čerpal otec dítěte a touto výší RP (tedy cca 3000 Kč měsíčně).

Co se týká pojištění - pokud byste čerpala rodičovský příspěvek, pak za vás stát platí zdravotní pojištění. Sociální pojištění za vás neplatí, ale doba péče o dítě do 4 roků se vám zahrnuje do doby nároku na důchod.

S pojištěním u OSVČ na mateřské, je to trochu složitější. Při zahájení čerpání PPM, je to nutné oznámit na zdravotní pojišťovnu. Tím by mělo dojít je snížení nastavených záloh o částku, kterou bude platit stát. Případný zbytek záloh na zdravotní pojištění (pokud by měl otec dítěte vysoké zálohy) je ale nutné doplácet.

U sociálního pojištění je to u OSVČ jinak. To se po dobu čerpání PPM platit nemusí.

Pozor ale také na to, že OSVČ nesmí po dobu čerpání PPM osobně vykonávat samostatně výdělečnou činnost. To v praxi znamená, že sice není nutné přerušit podnikání, ale současně OSVČ nemusí sám vykonávat podnikatelskou činnost.

Pokud má OSVČ nějaké zaměstnance nebo spolupracující osoby, které za něj dál vykonávají dané činnosti, tak může i během čerpání PPM vystavovat faktury apod. Sám osobně ale nesmí tyto činnosti vykonávat.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Rodičovský příspěvek a neschopenka (rizikové těhotenství)

-

Dobrý den, Můj dotaz zní, zda je možné pobírat rodičovský příspěvek (na první dítě) a zároveň být na neschopence s rizikovým těhotenstvím? Rodičovská dovolená skončí 6/6/2024. Předem děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď