Ukončení pracovního poměru v době pracovní neschopnosti

Dobrý den,

Jsem zaměstnaná od 6. 11. 2019 a od 30. 7. 2020 jsem na neschopence. Vzhledem k mým zdravotním problémům a doporučení lékaře uvažuji o výpovědi ze zdravotních důvodů.

Mám za sebou operaci ruky s druhou ještě půjdu. Doba léčení bude cca ještě 5 měsíců. Ale nevím, co by pro mě bylo výhodnější, jestli dát výpověď už teď nebo počkat až po ukončení neschopenky.

Popř. když své zdravotní problémy oznámím zaměstnavateli, jestli mě může propustit on sám. Po ukončení neschopenky bych se pravděpodobně hlásila na Úřadu práce.

Mám invalidní důchod 1. stupně. Také mě zajímá, kolik bych měla podpory.

Děkuji.

Dotaz poslal/a: Sylvie, 07.12.2020 15:17

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 08.12.2020 16:25 napsal/a:
 

Dobrý den,

Osobně si myslím, že dávat výpověď během pracovní neschopnosti, je zbytečné. Po dobu, kdy jste v pracovní neschopnosti, stejně nemůžete být zařazena do evidence uchazečů o zaměstnání na Úřadu práce a nevzniká vám ani nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Z toho, že byste nyní ukončila pracovní poměr, vám neplyne žádná výhoda. Stejně tak vám z toho, že setrváte v pracovním poměru, až do skončení pracovní neschopnosti, neplyne ani žádný závazek/nevýhod.

Osobně bych počkala do skončení pracovní neschopnosti, a následně řešila případnou výpověď.

Pokud máte být na neschopence ještě 5 měsíců, pak je to poměrně dlouhá doba. Za tu dobu se může změnit mnoho věcí. Může se vám zlepšit zdravotní stav, může se celkově změnit situace apod.

Během pracovní neschopnosti vám zaměstnavatel nemůže dát klasickou výpověď (pro nadbytečnost apod.). Je možná výpověď jen ve specifických případech, jako by byl například zánik zaměstnavatele nebo jeho části apod.

Co se týká případné podpory v nezaměstnanosti, tak pro invalidního důchodce v prvním stupni, platí běžné podmínky, jako pro všechny zaměstnance.

Pokud byste dala výpověď vy na základě vážných důvodů (zdravotní stav), nebo dostala výpověď od zaměstnavatele, tak máte nárok na podporu 65%, první dva měsíce, 50% další dva měsíce a 45% po zbytek doby (délka podpory je 5 -11 měsíců, podle věku).

Podpora by se vám počítala z vašeho příjmu v zaměstnání (pouze pokud byste byla v pracovní neschopnosti déle než rok, pak by to mohlo být jinak).

Pokud byste po ukončení zaměstnání měla nárok na odstupné, tak po dobu, za kterou vám náleží odstupné, nedostáváte podporu v nezaměstnanosti.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,