Ukončení pracovního poměru na dobu určitou a nástup na mateřskou dovolenou v roce 2021

Dobrý den, ráda bych Vás poprosila o radu, sama si nejsem v této oblasti moc jistá.

Můj pracovní poměr sjednaný na dobu určitou bude končit k 31. 1. 2021 (mám smlouvu jen na 2 roky a byla jsem zaměstnaná od února 2019).

V měsíci lednu, okolo patnáctého, ale odcházím na mateřskou dovolenou. Tudíž od 1. 2. 2021 budu nezaměstnaná, ale budu na mateřské.

Musím se zaevidovat na úřad práce, jako nezaměstnaná, abych byla zařazena do evidence? Nebo se mám zaevidovat, až po uplynutí mateřské a po vyčerpání rodičovského příspěvku?

Dále by mne zajímalo, kdo za mě bude platit sociální a zdravotní pojištění, v případě, že budu bez práce, ale budu pobírat příslušné dávky PPM/rodičovský příspěvek – stát?

Ohlášení o nástupu na mateřskou a ukončení pracovního poměru za mě na Okresní správu sociálního zabezpečení (OSSZ) a na zdravotní pojišťovnu (ZP), provede ještě zaměstnavatel nebo musím sama?

Jakmile začnu pobírat rodičovský příspěvek, musím to ohlásit na ZP a OSSZ?

Doba strávená na mateřské a při čerpání rodičovského příspěvku (i když budu nezaměstnaná), se mi započítá do doby pro odchod do důchodu?

Velice Vám děkuji za případnou odpověď.

Dotaz poslal/a: Jana Š., 19.12.2020 20:14
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 20.12.2020 11:27 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud vám pracovní poměr na dobu určitou skončí v průběhu mateřské dovolené, tak to pro vás určitě neznamená nic tragického. Fakticky se pro vás nic moc nezmění.

Po skončení pracovního poměru, budete dále doma a budete i nadále dostávat mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). Na tu vzniká nárok, splněním příslušných podmínek, na základě nemocenského pojištění zaměstnanců.

V době, kdy dostáváte „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), není potřeba chodit na Úřad práce. Tam by vás ani nemohli zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání (podobně, jako kdybyste byla v pracovní neschopnosti). Během čerpání PPM, vám ani nevzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Po skončení mateřské (což je 28 týdnů, pokud se vám narodí jedno dítě), byste teoreticky mohla jít na Úřad práce, protože v té době už budete nezaměstnaná.

Vzhledem k malému dítěti, ale spíše asi budete chtít být s ním doma. Takže si jen vyřídíte rodičovský příspěvek a následně budete dále doma.

Na Úřad práce, jako nezaměstnaná, byste šla až po skončení rodičovského příspěvku. V době, kdy si případně začnete hledat práci. Pak vám bude vznikat i nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Vaše mateřská dovolená, fakticky skončí společně s ukončením pracovního poměru. Mateřská dovolená je pracovní volno bez náhrady mzdy, kterou vám poskytuje zaměstnavatele (podobně, jako rodičovská dovolená). Takže končí společně, s koncem zaměstnání. Dále pak, už jen budete dostávat mateřskou (PPM) a rodičovský příspěvek.

Oznámení o vašem nástupu na mateřskou a následně o skončení pracovního poměru na zdravotní pojišťovnu a ČSSZ provádí ještě váš zaměstnavatel. Tomu budete předávat žádost i PPM. Takže vy osobně nemusíte ukončení zaměstnání nikde hlásit.

Vy si jen před koncem výplaty PPM musíte na Úřadu práce podat žádost o rodičovský příspěvek – ideálně cca měsíc před koncem PPM.

Po dobu, kdy čerpáte mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) nebo rodičovský příspěvek za vás zdravotní pojištění platí stát. Vy se o to tedy nemusíte starat.

U sociálního pojištění je to trochu jinak. To za vás, po tuto dobu, sice nikdo neplatí, ale současně je to tak, že doba péče o dítě (až do jeho 4 roků), se vám pak bude započítávat do doby nároku na důchod.

Tj. jediný praktický rozdíl mezi tím, že vám skončí pracovní poměr v průběhu mateřské dovolené a tím, že by i nadále pokračoval, je v tom, že po skončení čerpání rodičovského příspěvku budete nezaměstnaná a budete mít nárok na podporu v nezaměstnanosti, namísto toho, abyste se vracela zpět do zaměstnání.

Také může být rozdíl v tom, že pokud byste v průběhu čerpání rodičovského příspěvku byla podruhé těhotná, tak u druhého dítěte, by vám už nevznikal nárok na mateřskou, ale jen na rodičovský příspěvek.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď