Úřad práce výpočet nemocenské

Dobrý den,

Zajímalo by mě, z čeho se na Úřadu práce vypočítá nemocenská? Z podpory v nezaměstnanosti nebo z výplaty, kterou jsem měla před tím v zaměstnání?

Děkuji za radu!

Dotaz poslal/a: Lada B., 11.10.2020 7:15
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 11.10.2020 11:34 napsal/a:

Dobrý den,

Když onemocníte na Úřadu práce (nebo se vám stane nějaký úraz nebo musíte do karantény), tak vám obvykle nevzniká nárok na „placenou“ neschopenku. Což tedy znamená, že na Úřadu práce se obvykle podpora v nezaměstnanosti nevypočítává z ničeho. Ani z podpory, ani z předchozí výplaty.

To je dáno tím, že když jste nezaměstnaná, tak za vás nikdo neplatí nemocenské pojištění. Za nezaměstnané platí stát pouze zdravotní pojištění, ale to je něco jiného. Nemocenské pojištění za vás obvykle platí zaměstnavatel (výjimkou jsou některé práce na DPP nebo DPČ), nebo si jej platíte sami (pokud podnikáte jako OSVČ).

Pokud za vás nikdo neplatí nemocenské pojištění, tak pak následně ani nemáte nárok na nemocenské dávky.

Výjimkou je situace, kdy jste sice nezaměstnaná (na Úřadu práce), ale od skončení vašeho posledního zaměstnání uběhla jen krátká doba.

Po skončení zaměstnání (které vám zakládalo účast na nemocenském pojištění) je zde totiž tzv. „ochranná doba“. Ta má délku 7 kalendářních dní (v případě peněžité pomoci v mateřství, která také spadá pod nemocenské dávky, je to až 180 dní).

Pokud onemocníte (zahájíte neschopenku) do 7 dní od skončení pracovního poměru, pak vám vznikne nárok na nemocenské dávky.

Ty by se pak odvíjely od výše příjmu (vyměřovacího základu), v posledním ukončeném zaměstnání.

Byl by zde oproti „klasické“ neschopence ale jeden rozdíl. U běžné neschopenky během zaměstnání, dostáváte prvních 14 dní náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele a od 15 dne vám vzniká nárok na nemocenské dávky.

Pokud onemocníte v době, kdy už jste nezaměstnaná (do 7 dní), tak vám nevzniká nárok na náhradu mzdy od zaměstnavatele (protože už nejste zaměstnaná). Prvních 14 dní tedy nic nedostáváte a máte nárok až na nemocenské dávky od 15 dne.

Výpočet nemocenských dávek od 15 dne na neschopence, by se provedl identickým způsobem, jako v době, kdy jste byla ještě zaměstnaná. Vycházelo by se z vašeho příjmu (hrubá mzda) za posledních 12 měsíců v ukončeném zaměstnání.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Vycházky v pracovní neschopnosti – neschopenka bez vycházek

-

Dobrý den, chtěla bych se prosím zeptat: Můj manžel je 14 dní po operaci prostaty. Zatím nedostal od ošetřujícího lékaře povoleny vycházky, za měsíc další kontrola. To opravdu nemá nárok na vycházky? Nebo kam se má obrátit? Děkuji za odpověď a přeji hezký den

Zobrazit odpověď

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď