Uzavření ordinace kvůli karanténě a nárok na kompenzační bonus pro OSVČ

Po pozitivním testu na COVID jsem musel uzavřít svoji ordinaci na 10 dnů.

Mám jako OSVČ nárok na nějakou kompenzaci a pokud ano, kde najdu nějaký on-line formulář.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Zdeněk T., 15.11.2020 10:33
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 16.11.2020 13:45 napsal/a:

Dobrý den,

Podmínky pro podzimní kompenzační bonus pro OSVČ (za říjen nebo listopad 2020) jsou poměrně přísné (na rozdíl od značně benevolentních podmínek, které platily na jaře).

Jednou z hlavních podmínek, aby měl OSVČ nárok na nějakou kompenzaci v souvislosti s epidemií koronaviru (COVID) je to, že jeho činnost byla přímo zakázána nebo omezena některým z mimořádných opatření, přijatých orgány státní správy k ochraně obyvatelstva a prevenci nebezpečí vzniku a rozšíření onemocnění COVID-19.

Nárok na kompenzační bonus během podzimu 2020, mají tedy v podstatě pouze ti OSVČ, kterým vláda (nebo jiný státní orgán) přímo nařídil omezit podnikatelskou činnost.

Podle toho, jak je koncipován zákon, který řeší kompenzační bonus pro OSVČ během podzimní části epidemie koronaviru (viz zákon číslo 461/2020 Sb., viz například zde), jsou těmito omezeními myšlena především plošná opatření, zakazující nebo omezující výkon podnikatelské činnosti v daném oboru (typickým příkladem může být třeba plošné uzavření kadeřnictví, některých obchodů nebo třeba fitness center atd.).

V případě, že u Vás došlo „pouze“ k tomu, že Vy sám osobně jste byl pozitivní na COVID a byla Vám osobně nařízena karanténa, pak se to určitě nedá chápat, jako mimořádné opatření omezující výkon podnikatelské činnosti OSVČ, ve smyslu výše uvedeného zákona.

Platí tedy, že jestliže Vaše podnikatelská činnost, byla zasažena situací související s výskytem koronaviru z jiných důvodů, než jsou zákonem o kompenzačním bonusu stanovené důvody, nemůže Vám na kompenzační bonus vzniknout nárok

Podrobnější informace o nároku na kompenzační bonus a i příslušnou žádost, můžete najít na webu Finanční správy – viz zde.

Osobně se ale domnívám, že na základě Vámi uvedených informací, na tuto podporu nárok mít nebudete.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Kompenzační bonus:

Kompenzace pro OSVČ při paušálním režimu

-

V roce 2021 jsem byl v režimu paušální daně z příjmu. Mám nárok na kompenzaci?

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – nárok pro OSVČ vedlejší

-

Dobrý den, jsem zaměstnanec a zároveň OSVČ vedlejší. Mohl bych požádat o vysvětlení pojmů: „Subjektem kompenzačního bonusu je osoba samostatně výdělečně činná podle zákona upravujícího důchodové pojištění.“. Jedná se mi o to, zda nám na kompenzační bonus nárok? Děkuji moc za odpověď.

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – upřesnění rozhodných měsíců

-

Dobrý den, chtěl bych se zeptat na upřesnění rozhodných měsíců. Pracuji v pojišťovnictví a jsem placený z provizí. Funguje to tak, že stejně jako v zaměstnání vydělám nějaké peníze v listopadu, ale přijdou mi až v prosinci, takže to co vydělám v prosinci, přijde až v lednu. Má otázka je, zda mám pro kompenzaci za […]

Zobrazit odpověď

Kompenzační bonus 2022 – jak se dokládá pokles příjmu o 30%?

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mám nárok na kompenzační bonus. Jsem OSVČ a podnikám 20 let v cestovním ruchu – Cestovní agentura, incoming se zaměřením na koncerty a hudební festivaly. Nikdy jsem nebyla ve ztrátě, ale od začátku pandemie – r. 2020 a 2021 nemám žádné příjmy. Jsem závislá na zahraniční klientele. Přesto […]

Zobrazit odpověď