Výpočet PPM u OSVČ – z jakého období se počítá?

Dobrý den,

jsem OSVČ a chtěla jsem se zeptat, jaké je rozhodné období, pro výpočet PPM?

Nastoupila jsem na mateřskou dovolenou 20.11. Z jakého období mi bude vypočtená PPM?

Děkuji

Dotaz poslal/a: Jana K., 29.12.2020 14:48

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 30.12.2020 12:30 napsal/a:
 

Dobrý den,

Rozhodným obdobím pro výpočet peněžité pomoci v mateřství (PPM), je zpravidla posledních 12 kalendářních měsíců, které předchází měsíci, v němž vznikla příslušná událost (začátek PPM, začátek neschopenky u nemocenských dávek, apod.).

Tj. pokud vám na PPM vznikl nárok od 20. 11. 2020, pak by se výpočet peněžité pomoci v mateřství měl provádět na základě vyměřovacích základů, v měsících listopad 2019 až říjen 2020.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 18:

(3) Rozhodným obdobím je období 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost, pokud se dále nestanoví jinak.

Pokud vám účast na nemocenském pojištění netrvala po celou tuto dobu (například pokud jste si nemocenské pojištění neplatila v roce 2019, ale začala s tím až v lednu 2020), pak by se výpočet PPM prováděl z příslušného kratšího období.

Pro výpočet PPM u OSVČ je rozhodující vyměřovací základ, za konkrétní měsíce v daném období, ve kterém jste zaplatila pojištění.

Není tedy rozhodující to, jaké jste měla příjmy (obrat) v tomto období, nebo co jste měla uvedeno v daňovém přiznání, ale to jaký jste pro dané měsíce, měla stanovený vyměřovací základ:

(2) Vyměřovacím základem zaměstnance je úhrn vyměřovacích základů pro pojistné na důchodové pojištění za jednotlivé kalendářní měsíce v rozhodném období. Vyměřovacím základem osoby samostatně výdělečně činné je úhrn měsíčních základů v rozhodném období, z nichž tato osoba zaplatila pojistné na pojištění. Do úhrnu vyměřovacích základů pro pojistné na důchodové pojištění podle věty první se zahrnují i ty vyměřovací základy, z nichž nebylo odvedeno pojistné z důvodu překročení maximálního vyměřovacího základu; do úhrnu měsíčních vyměřovacích základů podle věty druhé se zahrnují jen ty měsíční vyměřovací základy, z nichž bylo odvedeno pojistné v souladu se zvláštním právním předpisem.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,