Výpověď v zkušební době, nemocenská z důvodu těhotenství

Dobrý den, ráda bych požádala o radu.

Jsem na nemocenské z důvodu těhotenství, dostala jsem výpověď v zkušební době. Jak mám dál postupovat? Bude mi i nadále trvat neschopenka?

Otázka je jestli mám obeznámit úřad práce o ukončení pracovní smlouvy, nebo ne? Bude pojištění platné, nebudu mít problém u lékaře, když mi skončí pracovní poměr?

Dotaz poslal/a: Lili, 20.12.2020 20:23

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 21.12.2020 14:27 napsal/a:
 

Dobrý den,

Ve zkušební době, jste téměř jistě nedostala výpověď od zaměstnavatele. Ve zkušební době, se obvykle jedná o ukončení pracovního poměru ve zkušební době. Což je něco jiného, než výpověď ze zaměstnání.

Pracovní poměr, může ve zkušební době ukončit jak zaměstnanec, tak i zaměstnavatel, bez uvedení důvodu. Zaměstnanec může pracovní poměr ukončit kdykoliv (v podstatě „ze dne na den“). Pro zaměstnavatele je to podobné. Je zde jenom omezení, že pokud jste v pracovní neschopnosti, tak s vámi nemůže zaměstnavatel pracovní poměr ukončit, během prvních 14 dní na neschopence.

Mezi výpovědí a ukončením pracovního poměru jsou podstatné rozdíly. Výpověď by vám zaměstnavatel ani nemohl dát, protože jste těhotná (v zákoníku práce je stanoven zákaz výpovědi pro těhotné, kromě velmi specifických důvodů).

Každopádně ale tím, že vám skončil pracovní poměr během zkušební doby, se pro vás v průběhu neschopenky, nic nemění.

Vaše pracovní neschopnost (z důvodu rizikového těhotenství), může pokračovat dále, až do porodu, nebo do případného začátku „mateřské“ (resp. do doby, než vám případně vznikne nárok na peněžitou pomoc v mateřství).

Nic se pro vás nemění. Tím, že byla pracovní neschopnost zahájena, ještě v průběhu zaměstnání, tak pokračuje dále, i po jeho skončení.

Od 15 dne na neschopence máte nárok na nemocenské dávky od státu (za prvních 14 dní máte nárok na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele).

Na Úřad práce nemá smysl chodit. Dokud jste v pracovní neschopnosti, tak vás na Úřadu práce nemohou zařadit do evidence uchazečů o zaměstnání. A ani vám, během neschopenky, nevzniká nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Na Úřad práce byste šla, jen pokud by vám neschopenka skončila (například pokud by pominuly zdravotní důvody pro rizikové těhotenství). Vy pak ale podle všeho, po skončení neschopenky, budete čerpat „mateřskou“ nebo následně rodičovský příspěvek, takže asi až poté.

U lékaře byste neměla mít žádný problém. Nárok na placenou neschopenku je dán tím, že byla zahájena během pracovního poměru, kdy jste byla účastníkem nemocenského pojištění. Zdravotní pojištění za vás pro změnu platí stát (jako za dočasně práce neschopného, po skončení zaměstnání).

Je otázka, zda budete mít nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství). Na tu je nárok, pokud v době 6 – 8 týdnů před porodem splňujete podmínku účasti na nemocenském pojištění v délce 270 dní za poslední dva roky. A současně, byste v té době měla být zaměstnaná, nebo v ochranné době.

Ochranná doba, je až 180 dní po skončení zaměstnání (ve kterém bylo zahájeno těhotenství). Pokud ale vaše těhotenství bylo zahájeno v průběhu tohoto posledního zaměstnání, které bylo ukončeno ve zkušební době, pak může být ochranná doba kratší.

Pokud poslední zaměstnání trvalo například jen 2 měsíce (nevím přesně kolik), tak je pak i délka ochranné doby jen 2 měsíce (např. 60 dní).

Pokud byste v době 6 – 8 týdnů před porodem, nebyla zaměstnaná a ani v ochranné době (ta vám případně může plynout i z předchozího zaměstnání, pokud jste před aktuálním zaměstnáním někde pracovala a již byla těhotná), tak nebudete mít nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství).

Měla byste pak nárok až na rodičovský příspěvek, od narození dítěte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,