Výpověď ve zkušební době a nemocenská

Dobrý den, skončilo mi zaměstnání vypovědí v den, kdy jsem měla jít na kontrolu k lékaři. Místo propustky k lékaři mi dal zaměstnavatel výpověď, bohužel k mé nevýhodě ve zkušební době.

Zaregistrovala jsem se na pracovním úřadě a ještě v ten den jsem odpoledne byla u lékařky a ona mi vypsala neschopenku, že jsem ještě v ochranné 7 denní lhůtě. Čeká mě nějaké vyšetření.

Nevím, jak mám pokračovat dál. Která z těch dvou variant je správná nebo mohu být na obou dvou nadále dál. Jaké dávky budu brát.

Děkuji za odpověď.

Dotaz poslal/a: Kamila K., 21.06.2020 10:48
Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 22.06.2020 14:01 napsal/a:

Dobrý den,

Předně jste v zaměstnání nedostala výpověď. V případě, že jste byla ve zkušební době, pak se nejedná o výpověď, ale o zrušení pracovního poměru ve zkušební době, což je z pohledu zákonu něco jiného. Pro výpověď ze zaměstnání a pro ukončení pracovní poměru ve zkušební době, platí odlišná pravidla.

Pokud jste byla u lékaře a on vám vystavil neschopenku, pak je to v pořádku. Nárok na nemocenské dávky (placenou neschopenku), vám vzniká i po skončení pracovního poměru, pokud je to do 7 dní.

Rozdíl je zde v tom, že budete dostávat nemocenské dávky, až od 15 dne pracovní neschopnosti. Prvních 14 dní pracovní neschopnosti totiž při zaměstnání, dostáváte náhradu mzdy od zaměstnavatele. Pokud je ale pracovní neschopnost zahájena až po skončení zaměstnání, tak už logicky nenáleží náhrada mzdy.

Tj. za prvních 14 dní během pracovní neschopnosti nedostáváte nic. Od 15 dne vám vzniká nárok na nemocenské dávky, což je 60% z redukovaného vyměřovacího základu. Nemocenské dávky jsou za každý kalendářní den. Od 31 dne by se to pak zvýšilo na 66%, a od 61 dne případně na 72%.

Pokud jste vedená na Úřadu práce, jako uchazeč o zaměstnání a je u vás zahájena pracovní neschopnost, pak máte povinnost do 3 dnů toto oznámit přílišné pobočce Úřadu práce.

Současně také platí, že po dobu, kdy vám budou poskytovány nemocenské dávky, nebudete dostávat podporu v nezaměstnanosti (není možné dostávat současně podporu a nemocenské dávky), viz paragraf 44, zákon o zaměstnanosti:

§ 44

(1) Uchazeči o zaměstnání se podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci neposkytuje po dobu

b) poskytování dávek nemocenského pojištění, s výjimkou dávek nemocenského pojištění, které jsou uchazeči o zaměstnání poskytovány z účasti na nemocenském pojištění z titulu výkonu činností podle § 25 odst. 3 nebo zaměstnání podle § 25 odst. 6,

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Nemocenská:

Neschopenka ve zkušební době a ukončení pracovního poměru

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jak je to s neschopenkou ve zkušební době? Nastoupila jsem do práce na začátku ledna 2024. Zkušební doba je na 3 měsíce V polovině února jsem onemocněla a mám zatím pořád neschopenku. V pátek mi volali z práce, že se mnou ukončí pracovní poměr. Jak to bude teď, když jsem na neschopence? Kdo […]

Zobrazit odpověď

Výpověď a neschopenka – ochranná doba, kdo platí nemocenskou?

-

Dobrý den, chci se zeptat, na ochrannou lhůtu po ukončení pracovního poměru. Dostala jsem výpověď, teď uběhly dva měsíce a měla jsem nastoupit na nové místo, ale tam mě teď nevezmou, protože jsem nemocná (chřipka). Když nastoupím na nemocenskou, kdo mě ji hradí? Děkuji

Zobrazit odpověď

Nárok na nemocenské dávky – výpověď ve zkušební době v 1. den nemoci?

-

Pracovala jsem jako zaměstnanec a dostanu ukončení pracovního poměru po odpracování cca 1,5 měsíců, tedy ve zkušební době ve chvíli, kdy donesu potvrzení o pracovní neschopnosti. Je v tomto případě nárok na nemocenské dávky? Děkuji za odpověď

Zobrazit odpověď

Sociální pojištění po uplynutí podpůrčí doby nemocenské

-

Dobrý den, jsem již přes rok v pracovní neschopnosti. Po uplynutí podpůrčí doby mi ČSSZ mou žádost o její prodloužení zamítla. Přestala mi vyplácet nemocenskou. Jsem však stále v pracovní neschopnosti. Hradí za mě ČSSZ alespoň sociální pojištění? Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď