Vyživovací povinnost na 18 letou dceru – pobírá rodičovský příspěvek

Dobrý den,

dcera (18 let, studentka), žije se svým přítelem a pobírá rodičovský příspěvek na své nezletilé dítě.

Musím v takovém případě platit dceři výživné?

Dotaz poslal/a: Míra, 23. 12. 2020 13:11

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 24.12.2020 10:00 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud by vaše 18 letá dcera byla za přítele provdána, pak by situace byla jednoznačná. Vzájemná vyživovací povinnost mezi manžely, má přednost před vyživovací povinností mezi rodiči a dětmi.

Pokud není provdána, pak je to individuální. O ukončení vyživovací povinnosti (o povinnosti platit alimenty), může rozhodnout jenom soud. Můžete se na něj obrátit a požadovat buď snížení výživného, nebo spíše i ukončení vyživovací povinnosti. Bude ale záležet na posouzení soudu.

V případě, že má vaše dcera dítě, pak má podle Občanského zákoníku nárok na výživné pro neprovdanou matku, od otce dítěte. Na to má případně nárok až do dvou let věku dítěte.

Viz Občanský zákoník (zákon číslo 89/2012 Sb.,), paragraf 920:

§ 920 Výživné a zajištění úhrady některých nákladů neprovdané matce

(1) Není-li matka dítěte provdána za otce dítěte, poskytne jí otec dítěte výživu po dobu dvou let od narození dítěte a přispěje jí v přiměřeném rozsahu na úhradu nákladů spojených s těhotenstvím a porodem. Povinnost k úhradě nákladů spojených s těhotenstvím a porodem vznikne muži, jehož otcovství je pravděpodobné, i v případě, že se dítě nenarodí živé.

Tj. na toto výživné od přítele má dle zákona nárok, a soud by k tomu měl přihlédnout (bez ohledu na to, zda jej skutečně dostává). Otec dítěte má povinnost, minimální do 2 roků dítěte, přispívat i na potřeby matky dítěte. A tato vyživovací povinnost má přednost, před vyživovací povinností rodiče.

Výživné poskytnuté otcem dítěte, ale nemusí dceři zajistit schopnost se sama uživit. Takže i přes to, může mít dále nárok na výživné od vás. Není to ale vše.

Dále je zde i to, že dcera dostává rodičovský příspěvek. To je určitý příjem, který dcera jednoznačně má, takže i to by měl soud zohlednit. Stejně jako to, že sdílí společnou domácnost s otcem dítěte.

Na druhou stranu, Občanský zákoník je velmi vágní, co se týká nároku na výživné. Mluví pouze o tom, že dítě má na výživné nárok, pokud se není schopné samo uživit. Viz:

§ 911 Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit.

Takže existuje řada situací, kdy má na výživné dítě nárok, i když už je plnoleté, i když už třeba ani nestuduje, je nezaměstnané na Úřadu práce apod. Soud by měl individuální vyhodnotit potřeby dítěte, jeho schopnost se uživit, to zda prokazuje nějakou objektivní snahu se samo uživit, atd.

Určitě se můžete obrátit na soud. V žádosti byste měl uvést všechny podstatné informace – jako to, že dcera má rodičovský příspěvek, že sdílí společnou domácnost s otcem dítěte apod. Soud pak může výživné snížit nebo úplně ukončit. Byť třeba jen po dobu, co bude dcera na rodičovské.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,