Z čeho se počítá nemocenská po rodičovské dovolené

Dobrý den,

Jsem už třetí rok na rodičovské dovolené, která by mi měla za dva měsíce skončit. Jsem už ale zase těhotná. S doktorkou jsem se bavila, že by mi po skončení rodičovské napsala neschopenku na rizikové těhotenství, abych se nemusela na těch pár měsíců vracet do práce, takže bych byla doma až do začátku mateřské.

Před porodem jsem byla zaměstnaná na dobu neurčitou. Zajímalo by mě, z čeho se bude počítat nemocenská po skončení rodičovské, když nenastoupím ani na jeden do práce, ale ihned ke konci rodičovské mi začne neschopenka na rizikové těhotenství? To se bude počítat z toho, co jsem měla v práci před porodem?

Děkuji za radu

Dotaz poslal/a: Alžběta B., 10.10.2020 10:13

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 10.10.2020 13:48 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud jste zaměstnaná na dobu neurčitou a po skončení rodičovské dovolené nebudete v zaměstnání pracovat, ale rovnou nastoupíte do pracovní neschopnosti z důvodu rizikového těhotenství, tak vám bude vznikat nárok jak na náhradu mzdy (prvních 14 dní na neschopence), tak i na nemocenské dávky.

U náhrady mzdy během prvních 14 dní se vychází z průměrné hodinové mzdy (průměrný výdělek) v předchozím kalendářním čtvrtletí.

Vzhledem k tomu, že v dané době (předchozí kalendářní čtvrtletí),  pracovat nebudete, pak se průměrný výdělek nedá použít a v takovém případě se vychází z pravděpodobného výdělku – tj. z toho, kolik byste si případně vydělala, pokud byste pracovala. Vychází se z toho, co máte v pracovní smlouvě, popř. z toho co je na daném pracovišti obvyklé pro danou pracovní pozici.

Viz zákoník práce, zákon číslo 262/2006 Sb., paragraf 355:

§ 355

(1) Jestliže zaměstnanec v rozhodném období neodpracoval alespoň 21 dnů, použije se pravděpodobný výdělek

(2) Pravděpodobný výdělek zjistí zaměstnavatel z hrubé mzdy nebo platu, které zaměstnanec dosáhl od počátku rozhodného období, popřípadě z hrubé mzdy nebo platu, které by zřejmě dosáhl; přitom se přihlédne zejména k obvyklé výši jednotlivých složek mzdy nebo platu zaměstnance nebo ke mzdě nebo platu zaměstnanců vykonávajících stejnou práci nebo práci stejné hodnoty.

U nemocenských dávek od 15 dne na neschopence se pak výpočet provádí jinak. Tam se určuje denní vyměřovací základ (ten opět vychází z hrubé mzdy), ale obvykle se přihlíží k posledním 12 měsícům v aktuálním zaměstnání.

Protože v této době jste u zaměstnavatele nepracovala a neměla tak žádný příjem, ze kterého by se při výpočtu nemocenské dávalo vycházet (rodičovská se pro tento účel nepočítá), tak se při stanovení vyměřovacího základu postupuje do minulosti – tedy do doby, kdy jste před porodem pracovala.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 18:

(6) Nemá-li zaměstnanec v rozhodném období stanoveném podle odstavce 3 vyměřovací základ nebo není-li v rozhodném období alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ, je rozhodným obdobím první předchozí kalendářní rok, v němž byl dosažen započitatelný příjem a je v něm alespoň 30 kalendářních dnů, jimiž se dělí vyměřovací základ. Rozhodné období podle věty první začíná nejdříve dnem vzniku pojištění zaměstnance. První předchozí kalendářní rok se zjišťuje postupně od roku, v němž vznikla sociální událost.

Podle tohoto vyměřovacího základu by se pak postupovalo i při výpočtu mateřské na druhé dítě (mateřská = peněžitá pomoc v mateřství také spadá mezi nemocenské dávky). Ta by měla vycházet ze stejných příjmů (vyměřovacího základu), jako mateřská, kterou jste měla na první dítě.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,