Z čeho se vypočítává podpora po skončení rodičovské

Dobrý den, synovi budou 1. 12. 2020 čtyři roky, před jeho narozením jsem byla zaměstnaná. Ve třech letech jsem se nemohla vrátit do práce z důvodu, že jsem neměla školku pro syna, tak jsem rozvázala pracovní poměr dohodou a byla jsem na RD do čtyř let dítěte.

Na úřad práce musím do 3 dnů od synových narozenin?

Mám ještě další dvě děti, s kterými jsem v době koronaviru stále doma, nemám hlídaní. Bude podpora vypočítána z platu z předchozího zaměstnání nebo z minimální mzdy, prosím?

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jana M., 25.11.2020 7:50

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 25.11.2020 13:40 napsal/a:
 

Dobrý den,

Vzhledem k tomu, že vaše zaměstnání bylo ukončeno již v průběhu rodičovské, pak se vám podpora v nezaměstnanosti bude počítat z průměrné mzdy.

Na podporu v nezaměstnanosti nárok mít budete. Doba péče o dítě (až do jeho 4 roků), se vám pro účely podpory v nezaměstnanosti započítá jako „náhradní doba zaměstnání“. Budete tak splňovat základní podmínku minimální doby účasti na důchodovém pojištění 12 měsíců za poslední 2 roky.

Vzhledem k tomu, že jste ale nyní bez zaměstnání (podpora v nezaměstnanosti nebude navazovat bezprostředně, na ukončení zaměstnání), pak se výpočet podpory provede na základě průměrné mzdy v ČR (ne tedy na základě minimální mzdy, jak píšete v dotazu).

Aktuálně (v roce 2020), by se podpora v nezaměstnanosti po rodičovské počítala z částky 33 429 Kč (od začátku roku 2021 to bude mírně vyšší částka, zatím ale nebyla vyhlášena).

V tomto případě je podpora za první dva měsíce 15% z průměrné mzdy (tj. cca 5015 Kč měsíčně), další dva měsíce je to 12% (tj. 4012 Kč) a za zbytek doby je to 11% (tj. 3678 Kč měsíčně).

Na Úřad práce nemusíte chodit do 3 pracovních dní. Tato podmínka má smysl hlavně u těch, kdo končí zaměstnání a chtějí, aby jim podpora v nezaměstnanosti, byla vypočítána na základě příjmu z posledního zaměstnání. A aby jim vedení v evidenci Úřadu práce bezprostředně navazovalo na skončené zaměstnání.

Pokud na Úřad práce půjdete později, než do 3 dnů od skončení rodičovské, pak se vám to bude počítat ode dne, kdy zajdete na Úřad práce.

Nebo případně od doby, kdy si podáte žádost o zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání a podporu v nezaměstnanosti, písmeně či elektronicky – v době epidemie koronaviru COVID, je možné většinu věcí s Úřadem práce řešit i bez osobní návštěvy – viz web UP nebo zde.

V zásadě platí, že nemáte žádnou povinnost chodit na Úřad práce. Je to jen vaše právo.

Můžete využít služeb Úřadu práce, můžete si požádat o podporu v nezaměstnanosti, budete tím mít vyřešeno zdravotní pojištění. Není to ale nějaká striktní povinnost.

Čím dříve tam zajdete, tím dříve budete mít případně nárok na podporu (nárok se nedá uplatnit zpětně). Ty 3 dny, ale u vás nehrají tak velkou roli, protože vaše zaměstnání skončilo již před delší dobou.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,