Zdravotní pojištění po skončení rodičovské

Dobrý den, ještě jednou se na vás obracím se žádostí o odpověď.

Synovi budou čtyři roky 1. 12. 2020, do té doby pobírám rodičovský příspěvek. Pracovní poměr jsem ukončila dohodou ve třech letech syna, když mi nepovolili v práci neplacené volno do synových čtyř let.

Potřebovala bych vědět, zda si budu muset platit zdravotní pojištění za zbývající dny v měsíci prosinci nebo je platí stát za celý měsíc prosinec, když za tento měsíc budu pobírat ještě rodičovský příspěvek?

A na pracovní úřad se mám hlásit ještě v prosinci, když budu pobírat ještě rodičovský příspěvek nebo až v lednu?

Nebo se mám nahlásit jako osoba pečující o dítě do 7 let věku na zdravotní pojišťovnu? Ještě mám další dvě děti, se kterými jsem v současné době doma kvůli zavřeným školám. Děkuji moc za odpověď.

Dotaz poslal/a: Jana, 28.11.2020 13:35
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.11.2020 18:04 napsal/a:

Dobrý den,

Na Úřadu práce se můžete zaregistrovat kdykoliv – je to na vás. To, že máte v prosinci případně ještě nárok na rodičovský příspěvek, nevadí. Pobírání rodičovské není na překážku v tom, aby vás Úřad práce případně zařadil do evidence uchazečů o zaměstnání.

Pokud půjdete na Úřad práce už v prosinci, pak vám za prosinec může případně vznikat nárok na podporu v nezaměstnanosti (ta by vám pak byla vyplacena v lednu 2021) a zdravotní pojištění nemusíte vůbec řešit, platil by ho za vás stát.

Zdravotní pojištění také nemusíte řešit, i když nepůjdete na Úřad práce a zůstanete doma. Pokud vám alespoň za část měsíce náleží rodičovský příspěvek, pak za vás zdravotní pojištění platí stát.

Sama si musíte zdravotní pojištění zaplatit až ve chvíli, kdy za vás po celý kalendářní měsíc nezaplatí zdravotní pojištění nikdo jiný (stát za vás platí ZP, jako za příjemce rodičovského příspěvku, nebo jako za nezaměstnanou na Úřadu práce, nebo případně ZP platí zaměstnavatel).

Viz paragraf 5, zákon o veřejném zdravotním pojištění (zákon číslo 48/1997 Sb.):

§ 5 Pojištěnec je plátcem pojistného, pokud

c) má na území České republiky trvalý pobyt, avšak není uveden pod předchozími písmeny a není za něj plátcem pojistného stát, pokud uvedené skutečnosti trvají po celý kalendářní měsíc.

Podstatné je to „po celý měsíc“ – pokud alespoň za část měsíce zaplatil pojistné někdo jiný, pak to vy nemusíte řešit.

Povinnost platit pojistné, vám případně může vznikat třeba v lednu 2021, pokud celý leden nebudete příjemcem RP, nebudete vedená na Úřadu práce, nebudete pracovat v žádném zaměstnání (kde by za vás zdravotní odvedl zaměstnavatel, což může být případ i práce na DPP s příjmem do 10 000 Kč), pak si budete muset ZP zaplatit sama, jako OBZP.

V roce 2021 bude zdravotní pojištění pro OBZP (osoby bez zdanitelných příjmů) ve výši 2052 Kč.

Pokud byste neplánovala být na ÚP nebo někde pracovat, pak se určitě vyplatí se nahlásit na zdravotní pojišťovně, jako osoba pečující o dítě. Pak za vás zdravotní pojištění opět zaplatil stát.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď