Zrušení trvalého bydliště – byt v pečovatelském domě

Trvalé bydliště mám v bytě svého syna, se kterým jsem žila více než 7 let. Poté se mi podařilo získat byt v pečovatelském domě v Kladně, kde mám smlouvu na pronájem bytu už 7 let.

Před dvěma roky syn tragicky zahynul a dědické řízení skončilo letos v září, kdy byt získala jeho nezletilá dcera – 20 měsíců.

Chci se zeptat, jak mám postupovat při zrušení trvalého bydliště a přihlášení do bytu, na který mám uzavřenou smlouvu.

Můj zdravotní stav se velmi zhoršil, mám rakovinu kostí ve čtvrtém stádiu – mnohočetné metastázy v kostech, chodím s pomocí chodítka jen na malé vzdálenosti.

Proto bych uvítala radu, jak mám postupovat.

Dotaz poslal/a: Alexandra S., 12.10.2020 15:54

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 13.10.2020 16:57 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pro změnu trvalého bydliště se můžete obrátit na městský/obecní úřad v místě, kde budete chtít mít nové trvalé bydliště. Na městském/obecním úřadu se to řeší obvykle na stejném místě, kde vám vystaví nový občanský průkaz (oddělení evidence obyvatel).

V Kladně by to mělo být Pracoviště MMK - Centrum správních agend nám. Svobody 1960 272 01 Kladno (viz zde)

Pro změnu trvalého pobytu je potřeba doložit platný občanský průkaz a nájemní smlouvu na byt, do kterého si budete chtít nechat zřídit nové trvalé bydliště.

Změnu trvalého bydliště je možné provést na základě toho, že v bytě, kde budete mít užívací právo (platnou nájemní smlouvu) na tento byt.

Dále bude nutné na úřadu vyplnit přihlašovací lístek k trvalému pobytu (viz vzor, jak vypadá je zde), nestačí ale vyplnit tento elektronický formulář, na úřadu je potřeba vyplnit vytištěný originál.

Za změnu trvalého bydliště se platí poplatek 50 Kč. Následně si pak budete muset ještě nechat vystavit nový občanský průkaz (pokud v něm máte uvedenou adresu trvalého pobytu).

V případě vašeho zhoršeného zdravotního stavu, pokud jste částečně imobilní, vám doporučím obrátit se na pracovníky domu s pečovatelskou službou.

Ve většině podobných zařízení zpravidla funguje někdo, jako „sociální pracovník“, kdo je schopen klientům tohoto zařízení pomoci s vyřizováním různých úředních záležitostí. Mám za to, že by vám měli být schopni poradit/pomoci i s touto záležitostí.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,