2 zaměstnání na HPP a výpočet mateřské podpory (PPM)

Dobrý den,

ráda bych se informovala, jak je to v případě dvou pracovních poměrů úvazku 0.5 a vyplácení mateřské podpory.

Obě práce na dobu neurčitou, žádosti oběma zaměstnavatelům předány.

Budou mi nyní vypláceny měsíčně dvě mateřské nebo na ČSSZ nějakým způsobem vypočítají částku a zasílají pouze jednu?

Předem děkuji ta odpověď.

Dotaz poslal/a: Iveta, 18.01.2021 14:30

Odpověď:

Bc. Jan Bárta
Bc. Jan Bárta 19.01.2021 16:10 napsal/a:
 

Dobrý den,

Mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) můžete vždy dostávat pouze jednou. Takže to určitě nebude tak, že byste PPM dostávala 2x.

Viz paragraf 14, zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb.:

(2) V případě souběhu pojištění se podmínky pro vznik nároku na dávku posuzují v každém pojištění samostatně. Je-li nárok na tutéž dávku, s výjimkou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, současně z více pojištění, náleží dávka ze všech pojištění jen jednou.

Pokud ale u obou zaměstnání na HPP, které máte, splňujete příslušné podmínky pro nárok na PPM, pak se výpočet této dávky bude odvíjet na základě příjmů z obou zaměstnání (resp. na základě vyměřovacích základů z obou zaměstnání).

Základním předpokladem, aby se mateřská mohla počítat na základě příjmů z obou (více) zaměstnání je to, že ve všech těchto zaměstnáních splňujete podmínky účasti na nemocenském pojištění. A to minimálně 270 kalendářních dní, za poslední 2 roky.

V případě souběhu více zaměstnání, musí být tyto podmínky splněny pro každé zaměstnání samostatně, a započítává se jen doba, kdy druhé zaměstnání bylo vykonáváno souběžně s tím prvním.

Viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 32:

(2) Podmínkou nároku na peněžitou pomoc v mateřství je účast pojištěnce na pojištění alespoň po dobu 270 kalendářních dní v posledních dvou letech přede dnem nástupu na peněžitou pomoc v mateřství (§ 34 odst. 1). Je-li uplatňován nárok na peněžitou pomoc v mateřství z více pojištění, musí být tato podmínka účasti na pojištění splněna v každém z těchto pojištění.

Pokud je tato splněno, pak se pro každé zaměstnání stanoví příslušný vyměřovací základ. A mateřská (PPM), se pak vypočítá, na základě součtu těchto vyměřovacích základů (na tento součet se uplatní redukční pravidla a další postupy výpočtu PPM).

§ 20

(1) Vznikne-li v případě souběhu více pojištění u pojištěnce, který splňuje podmínky nároku na výplatu téže dávky, s výjimkou vyrovnávacího příspěvku v těhotenství a mateřství, z více pojištění (§ 14 odst. 2 věta druhá), nárok na výplatu této dávky 

a) od stejného dne, stanoví se nejprve denní vyměřovací základ z každé pojištěné činnosti, z níž pojištěnec uplatnil nárok na výplatu dávky, podle § 18 a 19 a za denní vyměřovací základ pro stanovení dávky se považuje úhrn těchto denních vyměřovacích základů,

Takže to tedy není tak že byste dostávala mateřskou (PPM) dvakrát, nebo v dvojnásobné výši (než na jakou by vám vznikl nárok z jednoho zaměstnání). Výpočet PPM ale bude vycházet z příjmů (vyměřovacího základu) v obou zaměstnáních, a výsledná mateřská bude vyšší, než jaká by byla od jednoho zaměstnavatele.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,