3 roky rodičovské a nástup zpět do práce

Dobrý den,

Pracovala jsem na dobu určitou a během té doby, co mi skončila smlouva, jsem nastoupila na mateřskou dovolenou. Následně navazoval RP + další mateřská, takže jsem předpokládala, že jsem „pod nimi“ do konce rodičáku tj. 4 let dítěte jak mám nastaveno.

Před pěti dny se mi ozvala regionální manažerka, že mi končí rodičák, že chce moji výpověď, abych ji poslala.

Dneska jsem se dozvěděla, že mi smlouva automaticky přešla na neurčito, což jsem nevěděla ani mi to manažerka neřekla a dále trvá na výpovědi dohodou.

Na úřadu práce mi bylo řečeno, že mám buď požádat o neplacené volno, nebo si nechat dát výpověď a nepodepisovat dohodu neb by mě to znevýhodnilo při případné podpoře v nezaměstnanosti.

Prosím o radu jak postupovat, děkuji

Dotaz poslal/a: Zuzana, 28.04.2021 19:31
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.04.2021 9:58 napsal/a:

Dobrý den,

Rodičovská dovolená, končí nejpozději v den 3. narozenin dítěte. Následně byste se měla vrátit do zaměstnání, nebo řešit co dál. To, že máte případně nastaveno čerpání rodičovského příspěvku, až do 4 roků dítěte, zde nehraje roli. Rodičovská dovolená a rodičovský příspěvek, jsou dvě různé, nezávislé věci.

Ve chvíli, kdy vám končí rodičovská dovolená, máte několik možností:

1) Můžete se vrátit do zaměstnání a pracovat. Na rodičovský příspěvek máte nárok i v době, kdy již dostáváte výplatu ze zaměstnání. Musí být pouze zajištěna péče o dítě – což ale znamená, že dítě může být ve školce (ve 3 letech je to již bez omezení), může se o něj starat třeba babička, chůva, apod.

Dle zákoníku práce, vás zaměstnavatel musí po skončení rodičovské dovolené „přijmout“ zpět a přidělovat vám práci, v souladu s vaší pracovní smlouvou. Nemusí vám ale dát identické pracovní místo, jako jste měla před začátkem mateřské. Nemůže se vás ani „jen tak“ zbavit.

2) Můžete požádat zaměstnavatele, aby vám poskytl neplacené volno. Zákoník práce, sice nestanovuje zaměstnavateli přímo povinnost, aby vám poskytl neplacené volno. Pokud ale budete argumentovat například tím, že pro dítě nemáte školku a nemáte pro něj zajištěno hlídání, tak by vám měl vyjít vstříc. Zde je to více o jednání a dohodě.

Pokud by vám zaměstnavatel dal výpověď jen proto, že nemůžete nastoupit do práce, protože nemáte hlídání, je pak možné takovou výpověď napadnout u soudu. A s vysokou pravděpodobností, byste pak soud vyhrála (bylo již poměrně mnoho podobných případů, kdy soud rozhodl ve prospěch ženy po rodičovské).

3) Můžete dát výpověď ze zaměstnání, například s poukázáním na nutnost péče o dítě. Pak by zde byla standardní výpovědní doba 2 měsíce. Výpověď z důvodu péče o dítě do 4 roků, patří mezi tzv. „vážné důvody“ (paragraf 5, odstavec c, zákon o zaměstnanosti). Ve výpovědi by měl být explicitně uveden odkaz na tento paragraf. Následně by se vám pak neměla krátit podpora v nezaměstnanosti

4) Můžete se „tvářit“, že se chcete vrátit zpět do zaměstnání. V tom případě, by vám pak výpověď případně musel dát zaměstnavatel. V takovém případě máte nárok na výpovědní dobu 2 měsíce, a odstupné za 3 měsíce. Zaměstnavatel by vám měl tedy zaplatit za 5 měsíců a podpora v nezaměstnanosti se vám nijak nekrátí (první dva měsíce 65% z průměrného čistého výdělku, další dva měsíce 50%, a zbytek doby 45%.

5) Můžete se zaměstnavatelem uzavřít dohodu o ukončení pracovního poměru. V rámci dohody, je to o tom, jaké podmínky si se svým zaměstnavatelem dohodnete. Můžete tedy požadovat vyplacení odstupného (5 měsíčních platů). Současně by v dohodě o ukončení pracovního poměru, měl být uveden důvod – nutná péče o dítě do 4 roků (paragraf 5c, zákona o zaměstnanosti). Pak by se vám opět podpora nekrátila.

Rozhodně byste ale neměla a uzavírat dohodu bez toho, že byste dostala odstupné, nebo bez toho, že by nebyl uveden vážný důvod pro ukončení zaměstnání. Pak by se vám opravdu podpora snížila, jen na 45%, po celou dobu.

Obdobně byste ani neměla dávat výpověď vy sama, rozhodně ne, bez uvedení vážného důvodu.

Ještě pro přesnost – výpověď dohodou, je z právního hlediska nesmysl. Můžete dát buď výpověď (nebo ji dostat), nebo se jedná o dohodu. Nemůže to být ale oboje současně. Formulace „dávám výpověď dohodou“ – nemá žádný právní význam a byla by s velkou pravděpodobností neplatná.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď