Budeme mít nárok na porodné na druhé dítě?

Dobrý den,

Čekáme narození druhého miminka letos na konci prosince. Prvnímu je už 6 a půl roku.

Chci se zeptat, zda budeme mít nárok na porodné, pokud manželova mzda činí průměrně 15.500 Kč. Já jsem už dva měsíce na neschopence, a budu až do porodu? Nemocenská je cca 12 – 13 000 Kč?

Pokud ano, kam si mám zajít požádat o porodné, a co k tomu budu potřebovat? U prvního dítěte jsme o porodné nežádali, tak vůbec nevím, jak to funguje.

Děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Vladimíra B., 09.10.2021 19:01
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 11.10.2021 18:50 napsal/a:

Dobrý den,

Nárok na porodné je v případě, že průměrný čistý měsíční příjem rodiny, v rozhodném období (předchozí kalendářní čtvrtletí) nepřekračuje 2,7 násobek životního minima.

Pokud se vám má druhé dítě narodit v prosinci 2021, pak je rozhodným obdobím 3 čtvrtletí roku – tj. měsíce červenec až září.

Životní minimum pro dvě dospělé osoby (vy + manžel) a jedno dítě (6,5 roku), je aktuálně 9 170 Kč. Nárok na porodné je tedy v případě, že průměrný měsíční příjem rodiny, nepřekročí 24 759 Kč.

Do průměrného příjmu, se započítávají příjmy otce + matky dítěte. Jedná se o čisté příjmy typu – čistá mzda za zaměstnání, nemocenské dávky, peněžitá pomoc v mateřství (mateřská), podpora v nezaměstnanosti, rodičovský příspěvek, a jiné příjmy.

Pokud by váš průměrný měsíční příjem byl zmíněných 27 500 – 28 500 Kč, pak byste na porodné nárok neměli.

Pokud by vám do rozhodného období spadaly jiné (nižší) příjmy, a nárok na porodné by vám vznikal, pak se můžete obrátit na Úřad práce.

Porodné se vyřizuje na Úřadu práce, po narození dítěte (řešíte zde i rodičovský příspěvek).

Pro vyřízení porodného, budete potřebovat rodný list dítěte, osobní doklady všech osob (občanský průkaz vás + manžela). A dále pak potvrzení o příjmu ze zaměstnání – viz formulář Doklad o výši čtvrtletního příjmu.

Formulář s žádostí o porodné, je možné najít přímo na webu Ministerstva práce a sociálních věcí zde. Na případné vyřízení žádosti o porodné, je čas až do jednoho roku, od narození dítěte.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Porodné:

Nezaměstnaná těhotná – je možnost získat nárok na mateřskou?

-

Dobrý den, asi týden po konci v zaměstnání jsem otěhotněla, byla jsem v tu dobu registrovaná na ÚP. Jako těhotnou mě dosud nikdo nezaměstnal, nyní jsem již v 5. měsíci. Je možnost získat nárok na mateřskou, pokud bych si odteď hradila zdravotní pojištění sama? Obávám se totiž, že zaměstnání již nezískám a bohužel nemáme ve […]

Zobrazit odpověď

Nárok na peněžitou pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek nebo porodné?

-

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Začala jsem pracovat od 1. 9. 2020 do 31. 7. 2021. Od 1. 9. 2021 jsem nastoupila do nového zaměstnání, kde jsem skončila 10. 11. 2021. Od 11. 11. 2021 Jsem v evidenci úřadu práce, kde jsem pobírala podporu v nezaměstnanosti až do dubna 2022. Na úřadu práce jsem […]

Zobrazit odpověď

Sociální dávky 2022 – jsem těhotná a nezaměstnaná

-

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Před měsícem jsem zjistila, že jsem těhotná. Momentálně jsem nezaměstnaná a myslím, že ani z důvodu těhotenství nebudu. Nejsem vedená na úřadu práce, zdravotní pojištění si platím. Bydlím v pronájmu s přítelem. Chci se zeptat, jestli budu mít nárok na nějaké příspěvky. Děkuji

Zobrazit odpověď

Těhotná bez práce – na co mám nárok?

-

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jestli mám nárok na nějaký peněžitý příspěvek. Jsem v 6 měsíci těhotenství a bez práce. Bydlím teď s přítelem, ale na všechny poplatky nám jeho výplata nestačí. Děkuji

Zobrazit odpověď