Budu mít nárok na nemocenskou po skončení rodičovské?

Dobrý den, mám do 15. 4. 2021 rodičovskou, kdy dceři budou tři roky.

Do práce mam nastoupit od 16. 4. 2021, ale nezbyde mi nic jiného než požádat o neplacené volno, když jsou školky otevřené až od září.

Dejme tomu, že zaměstnavatel bude s neplaceným volnem souhlasit, ale zašle mi během léta výpověď.

Budu mít nárok na nemocenskou? Kdybych během léta otěhotnela? Právě nevím, zda nato vzniká nárok, když budu čerpat rodičovskou do 31. července 2021.

Bojím se, aby ta 2 měsíční výpovědní lhůta neskončila dřív než bych měla nárok na nemocenskou, protože čerpání rodičáku mam do 31. 7. 2021

Děkuji

Dotaz poslal/a: Mariam N., 04.01.2021 16:09

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 05.01.2021 10:21 napsal/a:
 

Dobrý den,

Rodičovská dovolená vám končí v den 3 narozenin dcery. Od následujícího dne byste se měla vrátit zpět do zaměstnání. Od tohoto dne, jste také opět „plnohodnotným“ zaměstnancem, se vším co k tomu patří.

Po dobu rodičovské dovolené, jste sice vedená ve stavu zaměstnanců, ale zaměstnavatel za vás neplatí žádné odvody (zdravotní pojištění za vás platí stát). Po dobu rodičovské dovolené, vám tedy nevzniká nárok na nemocenské dávky (placenou neschopenku). Stejné je to i v době, kdy byste byla na neplaceném volnu.

Od 16. 4. 2021, ale bude opět zaměstnancem a budete opět účastníkem nemocenského pojištění.

Pokud pro to bude nějaký relevantní důvod (o tom rozhoduje váš lékař), a vy budete od 16. 4. 2021 v pracovní neschopnosti (nebo někdy později), tak budete mít nárok na nemocenské dávky, tak jako kterýkoliv jiný zaměstnanec.

Měla byste nárok jak na náhradu mzdy za nemoc od zaměstnavatele (za prvních 14 dní), tak i na nemocenské dávky (od 15 dne).

U náhrady mzdy – pokud byste v zaměstnání nepracovala alespoň 21 dní – by se vycházelo z pravděpodobného výdělku (tj. zjednodušeně z toho, jako mzdu máte sjednanou). U nemocenských dávek od 15 dne, by se vycházelo z vašich příjmů, před začátkem mateřské.

To, že máte nárok na rodičovský příspěvek až do 31. července 2021, nehraje žádnou roli. Samotný rodičovský příspěvek, není důvodem, proč byste neměla mít nárok na nemocenskou.

To, že během rodičovské nemáte nárok na neschopenku/nemocenské dávky, není dáno tím, že máte rodičovský příspěvek, ale tím, že v zaměstnání čerpáte rodičovskou dovolenou (a zaměstnavatel za vás neplatí nemocenské pojištění).

Rodičovský příspěvek můžete dostávat i v době, kdy pracujete v zaměstnání a dostáváte výplatu. Nebo i v době, kdy jste v pracovní neschopnosti a dostáváte nemocenské dávky. Ve výsledku můžete rodičovský příspěvek dostávat i v době, kdy byste byla po skončení zaměstnání nezaměstnaná a dostávala podporu v nezaměstnanosti.

Rodičovský příspěvek nemá žádný vliv na nárok na nemocenské dávky. Podstatné je to, zda jste zaměstnaná, a zda vám vzniká účast na nemocenském pojištění. Což vám po skončení rodičovské, od 16. 4. 2021, opět bude vznikat.

Tj. po skončení rodičovské dovolené, můžete být v pracovní neschopnosti, s nárokem na běžné nemocenské dávky, tak jako to mají všichni ostatní zaměstnanci.

V době, kdy byste byla v pracovní neschopnosti, vám pak zaměstnavatel ani nemůže dát výpověď.

Pokud byste se ale od 16. 4. 2021 dohodla na neplaceném volnu, tak po dobu neplaceného volna nemáte nárok na nemocenské dávky.

Pokud byste byla na neplaceném volnu, tak ale zaměstnavatel nemá moc důvodů, proč vám dávat výpověď. Nemá s vámi žádné „starosti“ a náklady (zdravotní pojištění za vás po dobu čerpání rodičovského příspěvku platí stále stát).

Pokud byste byla následně těhotná, pak opět nemůžete dostat výpověď (kromě specifických důvodů, jako je například rušení zaměstnavatele apod.).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , , ,