Bylo už schváleno ošetřovné za březen ve výši 80%?

Dobrý den,

Chci si teď na konci března vyplnit žádost o OČR za březen 2021. Dočetla jsem se, že se mělo ošetřovné za březen 2021 zvyšovat na 80%. Ale nikde nepíší, jestli už to bylo schváleno? Tak nevím, jestli mám s vyplněním žádosti čekat, nebo jak to vlastně je? Nerada bych o něco přišla.

Děkuji za radu!

Dotaz poslal/a: Lenka K., 30.03.2021 19:58

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 31.03.2021 7:31 napsal/a:
 

Dobrý den,

Návrh na zvýšení ošetřovného během epidemie COVID („krizové ošetřovné“), už schválila vláda. Zákon je navržen ke schválení v poslanecké sněmovně. Pokud se nepletu, tak Parlament by měl o schválení zvýšení ošetřovného na 80% hlasovat 1. 4. 2021.

Je poměrně pravděpodobné, že by zvýšení mohlo být schváleno. Návrh na zvýšení OČR byl předložen skupinou poslanců a podle všech dostupných informací, panuje v Parlamentu nadpoloviční shoda, na zvýšení této nemocenské dávky.

Pokud bude zákon schválen v Parlamentu (pravděpodobně 1. 4. 2021), tak jej ale následně ještě musí schválit Senát a podepsat prezident.

Ve výsledku ale nic z toho nemá vliv na to, kdy si máte podat žádost o ošetřovné. Zákon je nastaven tak, že změna by začala platit zpětně, od začátku března.

Pokud by ke schválení došlo až po té, co bude vyplaceno ošetřovné za březen, tak by následně ČSSZ vyplatila příslušný doplatek (rozdíl mezi 70% a 80%). V žádosti o ošetřovné za březen, nežádáte o konkrétní částku.

Tj. žádost o ošetřovné za březen, si nyní můžete bez obav vyplnit. A to, zda nakonec dostanete ošetřovné 70% nebo zvýšené ošetřovné 80%, bude jasné během několika málo dní.

Pokud by se schvalování zdrželo, tak případný doplatek do zvýšení dostanete s menším zpožděním.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,