Daňové přiznání po skončení zaměstnání během rodičovské

Dobrý den,

chci se zeptat, jsem se synem na rodičovské dovolené, do poloviny srpna roku 2020 jsem byla zaměstnaná a dostala výpověď.

Do toho období jde daňové přiznání za bývalým zaměstnavatelem?

Chci se zeptat za kým se obrátit s daněmi za období druhá polovina srpna až do 31. 1. 2020.

Děkuji

Dotaz poslal/a: Simona K., 27.02.2021 20:54
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 28.02.2021 17:51 napsal/a:

Dobrý den,

Daňové přiznání si podáváte vždy sama. Zaměstnavatel za vás může provést pouze roční zúčtování daně. Musíte jej o to ale požádat do příslušného termínu. A ten už bohužel uplynul.

Pokud jste po skončení zaměstnání během rodičovské dovolené už nenastoupila do zaměstnání (tj. nemáte nyní jiného zaměstnavatele), tak jste měla možnost požádat svého posledního zaměstnavatele, o sestavení ročního zúčtování daně.

Tuto možnost jste ale měla jen do 15. 2. 2021. Pokud jste o roční zúčtování u svého posledního zaměstnavatele nepožádala do tohoto data, pak si daňové přiznání případně musíte řešit sama.

U svého bývalého zaměstnavatele si nyní můžete vyžádat potvrzení o zdanitelných příjmech (pravděpodobně vám jej zaměstnavatel vydal už po skončení zaměstnání).

Pokud jej nemáte, tak můžete zaměstnavatele požádat o tiskopis „Potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti, sražených zálohách na daň z těchto příjmů a daňovém zvýhodnění“. Zaměstnavatel má povinnost vám jej vystavit do 10 dnů.

Pokud jste měla nějaké další příjmy (například z práce na DPP nebo DPČ), tak byste si měla také vyžádat příslušná potvrzení (pokud je nemáte).

Příjmy jako je například rodičovský příspěvek (který jste zřejmě dostávala v průběhu rodičovské dovolené), nebo podpora v nezaměstnanosti (pokud jste byla po skončení zaměstnání vedená na Úřadu práce a pobírala podporu v nezaměstnanosti), se v daňovém přiznání neuvádí.

Do daňového přiznání patří například mzda nebo i odstupné (mělo by být uvedeno na potvrzení od zaměstnavatele, jen opíšete) a případně i další příjmy, které jste měla (brigády, příjmy z pronájmu apod.).

Pokud byste ale neměla žádné zdanitelné příjmy, pak pochopitelně daňové přiznání podávat nemusíte. Netuším ale, jaké jste měla příjmy a jestli vůbec nějaké, takže toto je spíše jen teoretická odpověď.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Daně:

Sociální pojištění – práce na dohodu o provedení práce (DPP)

-

Dobrý den, mám dotaz – pracuji na dohodu provedení práce. Vydělala jsem si 7100 Kč. Kdo za mě hradí sociální pojištění? Musím to hradit já? Jak to je, se v tom vůbec nevyznám.

Zobrazit odpověď

Více dohod DPP souběžně u osoby pečující o dítě

-

Dobrý den, ráda bych se zeptala, zda mohu mít více DPP u různých zaměstnavatelů? A mění se pak výše možného přivýdělku? (např. u 1 zaměstnavatele 10tis., u při  2 DPP více?) Jsem vedená jako osoba pečující o 2 děti do 15 let. Děkuji za odpověď.

Zobrazit odpověď

Sleva na manželku 2024 – jak se prokazuje sleva na manželku?

-

Dobrý den, Manželce na konci ledna 2024 skončila rodičovská dovolená. A od února 2024 nastoupila zpět do zaměstnání. Zajímalo by mě, jak je to s nárokem na slevu za manželku v daňovém přiznání 2024? Četl jsem, že se nějak měnily podmínky, a že bude nárok na slevu jenom během rodičovské. Platí to, i když rodičovská skončila až […]

Zobrazit odpověď

Péče o děti do 15 let – kolik si mohu přivydělat na DPP nebo DPČ?

-

Dobrý den, manželka je nahlášena na péči o dítě a teď řešíme kolik si muže v roce 2024 přivydělat na DPP a DPČ. Je to stejné jako u stejné otázky z roku 2022. Děkuji

Zobrazit odpověď