Délka výpovědní lhůty při polovičním úvazku

Dobrý den, jsem v pracovní neschopnosti a chystám se rozvázat pracovní poměr. Mám sjednaný 50% pracovní úvazek.

Platí i při tomto úvazku 2 měsíční výpovědní lhůta? A můžu podat platnou výpověď v době neschopnosti?

Předem děkuji za odpověď

Dotaz poslal/a: Jaroslav, 31.10.2021 11:10

Odpověď:

Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 31.10.2021 18:30 napsal/a:
 

Dobrý den,

Pokud máte se zaměstnavatelem sjednán pracovní poměr, pak je výpovědí doba vždy minimálně dvouměsíční. Přičemž výpovědní doba, začíná běžet až od prvního dne, následujícího kalendářního měsíce.

Tj. pokud byste zaměstnavateli doručil písemnou výpověď hned zítra – tj. 1. 11. 2021, pak ale výpovědní doba začíná až od 1. 12. 2021. A pracovní poměr by tak skončil nejdříve k 31. 1. 2022.

Viz zákoník práce, paragraf 51:

§ 51

(1) Byla-li dána výpověď, skončí pracovní poměr uplynutím výpovědní doby. Výpovědní doba musí být stejná pro zaměstnavatele i zaměstnance a činí nejméně 2 měsíce, s výjimkou vyplývající z § 51a. Výpovědní doba smí být prodloužena jen smlouvou mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem; tato smlouva musí být písemná. 

(2) Výpovědní doba začíná prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení výpovědi a končí uplynutím posledního dne příslušného kalendářního měsíce, s výjimkami vyplývajícími z § 51a, § 53 odst. 2, § 54 písm. c) a § 63.

Výpověď musí být podána vždy písemně – ústní výpověď je neplatná.

Jako zaměstnanec, můžete dát výpověď i bez uvedení důvodu (s ohledem na následný nárok na podporu v nezaměstnanosti, je ale dobré uvést nějaký „vážný důvod“).

Zaměstnanec může dát výpověď i během pracovní neschopnosti. Omezení možnosti výpovědi, během pracovní neschopnosti, se týká pouze zaměstnavatele (ten vám během vaší neschopenky, nemůže dát výpověď, kromě několika specifických výjimek).

Se zaměstnavatelem, se můžete na ukončení pracovního poměru i dohodnout – dohoda o ukončení pracovního poměru. Pak je možné ukončení zaměstnání, i bez dvouměsíční výpovědní doby, k libovolnému datu, na kterém se dohodnete.

To, že máte v zaměstnání jen poloviční úvazek, nemá na délku výpovědní doby žádný vliv.

Něco jiného by byla situace, pokud by se nejednalo o pracovní poměr, ale o dohodu mimo pracovní poměr, například o dohodu o pracovní činnosti. U DPČ je výpovědní doba jen 15 dní (pokud není dohodnuto něco jiného).

 

Zařazeno v: , , , , , , , , , ,