Dlouhodobá pracovní neschopnost a rizikové těhotenství

Dobrý den, mám následující dotaz:

Dala jsem výpověď v práci a můj pracovní poměr skončil k 31. 05. 2021, bohužel jsem ale ještě před skončením pracovního poměru onemocněla, a to dne 21. 4. 2021.

Nyní jsem stále v pracovní neschopnosti a teď jsem zjistila, že jsem těhotná a můj dotaz zni, jak to bude s mateřskou či rodičákem?

Vzhledem k mému pokročilému věku budu na rizikovém těhotenství a to je další otázka, zdali mohu pokračovat v jedné neschopence, ale jen přejít od svého obvodního lékaře ke gynekologovi.

A poslední dotaz zní, jak je to s nemocenskou, když mi za chvíli skončí placený rok na neschopence a já bych ho překročila a byla stále doma, za normálních okolností se chodí před komisi a tam to schvalují, co vím, ale sama s tím zkušenosti nemám a jak by to bylo tedy v tomto případě a též s jejím vyplácením, je možné, že by mi to mohli i ponížit?

Předem Vám moc děkuji za radu a přeji hezký den

Dotaz poslal/a: Kateřina, 29.11.2021 13:05
Ing. Petra Měkotová
Ing. Petra Měkotová 29.11.2021 16:54 napsal/a:

Dobrý den,

Pokud jste otěhotněla až po skončení zaměstnání, během pracovní neschopnosti, pak vám zřejmě nebude vznikat nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství).

U „mateřské“ (peněžité pomoci v mateřství), musí být splněny dvě hlavní podmínky:

  • Jednak je to účast na nemocenském pojištění alespoň 270 dní za poslední dva roky před nástupem na mateřskou. Začátek mateřské je v době 6 – 8 týdnů před porodem. Posuzují se předchozí dva roky. Tuto podmínku, byste zřejmě splnit mohla (nevím ale, v jaké fázi těhotenství jste, a kdy byste případně měla nárok na PPM, či jak dlouho trvalo vaše předchozí zaměstnání)
  • Druhou podmínkou je to, že v době začátku mateřské, musíte být účastníkem nemocenského pojištění (zaměstnaná/OSVČ) nebo být alespoň v ochranné době (až 180 dní). Pokud jste otěhotněla až po skončení předchozího zaměstnání, pak se vás ochranná doba netýká. A pokud v době začátku PPM nebudete zaměstnaná, tak na „mateřskou“ nárok nebude

V případě, že byste neměla nárok na „mateřskou“ (peněžitou pomoc v mateřství), tak ale zcela určitě máte nárok na rodičovský příspěvek.

Na ten je nárok z důvodu péče o dítě – není zde žádná podmínka předchozího zaměstnání (to může hrát roli jen na případnou volbu výše RP). Na rodičovský příspěvek mají nárok například i studentky, které nikdy nepracovaly, nebo dlouhodobě nezaměstnaní.

Rodičovský příspěvek je aktuálně 300 000 Kč na jedno dítě (450 000 Kč na dvojčata/vícerčata). Od narození dítěte, byste mohla dostávat až 10 000 Kč měsíčně (vyšší částku jen za předpokladu, že by byl v žádosti o rodičovský příspěvek doložen příjem otce dítěte, a byl by adekvátně vysoký).

Záleží ale i na tom, jak dlouho byste si chtěla nechat vyplácet rodičovský příspěvek. Při částce 10 000 Kč měsíčně je to 30 měsíců, tj. do 2,5 roku dítěte. Pokud byste jej chtěla dostávat do 3 roků dítěte, pak to vychází na cca 8 333 Kč měsíčně.

Změna diagnózy u neschopenky, by měla být možná. Tj. mělo by být možné, aby vás současný ošetřující lékař předal do péče jiného lékaře. Problém ale může být doba, po kterou jste/budete v pracovní neschopnosti.

Obecně platí, že na nemocenské dávky, je nárok maximálně po dobu 380 dní od začátku neschopenky.

V určitých případech je ale možné další prodloužení až o 350 dní – viz zákon o nemocenském pojištění, zákon číslo 187/2006 Sb., paragraf 27:

§ 27

Po uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26 se nemocenské vyplácí na základě žádosti pojištěnce po dobu stanovenou v rozhodnutí orgánu nemocenského pojištění podle vyjádření lékaře orgánu nemocenského pojištění, který vyplácí nemocenské, pokud lze očekávat, že pojištěnec v krátké době, nejdéle však v době 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26, nabude pracovní schopnost, a to i k jiné než dosavadní pojištěné činnosti; takto lze postupovat i opakovaně, přičemž při jednotlivém prodloužení výplaty nemocenského nesmí být doba tohoto prodloužení delší než 3 měsíce. Nemocenské lze podle věty první vyplácet celkem nejdéle po dobu 350 kalendářních dnů od uplynutí podpůrčí doby stanovené podle § 26.

Máte určitě pravdu v tom, že o prodloužení podpůrčí doby (výplaty nemocenských dávek) je nutné požádat a je prováděn posudek. Posuzuje se to, zda se dá očekávat vaše „uzdravení“ v nějaké dohledné době.

V případě schválení prodloužení podpůrčí doby (výplaty nemocenské), se na výši nemocenských dávek nic nemění. Od 61 dne neschopenky, dostáváte 72% z redukovaného denního vyměřovacího základu.

Jak ale konkrétně bude posouzena vaše současná nemoc a případné navazující rizikové těhotenství, vám opravdu neřeknu. S tímto se musíte obrátit přímo na ČSSZ. Základní informace by vám měli být schopni poskytnout i na bezplatné lince jejich call-centra. Číslo je 800 050 248. Nebo se můžete obrátit i na vaši místní pobočku OSSZ (Okresní správa sociálního zabezpečení), kde by vám snad také měli být schopni poskytnout konkrétnější informace.

 

Zařazeno v: , , , , , , , , ,

 

Další dotazy ze sekce Mateřská a rodičovská:

Výživné na těhotnou studentku VŠ (s otcem dítěte nežije)

-

Dobrý den, chtěla bych vědět jak je to v případě vyživovací povinnosti vůči těhotné studentce. Dcera čeká miminko je ve 4 ročníku na VŠ, s otcem dítěte nežije. Dokud bude potřebovat, bude bydlet u nás. Má otec dítěte vyživovací povinnost k naší dceři nebo je vyživovací povinnost na nás, rodičích?

Zobrazit odpověď

Druhé těhotenství – mám na něco nárok?

-

Dobrý den, mám dítě (3 roky) v září 2024 by mělo nastoupit do MŠ, rodičovský příspěvek pobírám do října 2024. Můj dotaz zní… plánujeme druhé dítě, ale před prvním porodem jsem měla práci na dobu určitou (rok). Na mateřskou jsem nastoupila v únoru 2021 a tentýž měsíc mi skončila smlouva u zaměstnavatele, takže je mi […]

Zobrazit odpověď

Výpočet mateřské – neschopenka nebo neplacené volno?

-

Dobrý den, Zajímalo by mě co je lepší a jaký to má vliv na druhou mateřskou. První dítě narozené 6/2021, rodičovská dovolená do 6/2024 a rodičovský příspěvek až do 12/2024. Druhé dítě termín porodu 11/2024. Co je lepší jít na neschopenku od 6/2024 – 10/2024 nebo si vzít na tu dobu neplacené volno? A má […]

Zobrazit odpověď

Brigáda při mateřské na DPP/DPČ u jiné firmy

-

Dobrý den, Pracuji na částečný úvazek (25h/týdně) pro IT společnost jako naborarka a naskytla se mi možnost brigády na DPP/DPČ u jiné firmy jako asistentka. Na začátku června mám však nastupovat na mateřskou dovolenou – mohu si během této doby „novou“ práci, která by byla na DPP nebo DPČ ponechat? Děkuji moc za odpověď a […]

Zobrazit odpověď